ETUC: visi darbuotojai turi turėti teisę į apmokamas nedarbingumo atostogas ir nemokamą sveikatos priežiūrą

Europos profesinių sąjunga konfederacija (ETUC) dėl ekstremalios situacijos, susijusios su viruso COVID-19 plitimu, ragina suteikti nedarbingumo atostogas visiems susirgusiems darbuotojams išmokant jiems orias ligos bei nedarbo išmokas.

Tuo metu Europos Komisijos (EK) duomenys rodo, kad 2008 m., ekonominės krizės metu, daugumoje valstybių narių sumažinus ligos išmokas, jos taip ir liko šiame lygyje. Labiausiai ligos išmokų dydžius paveikė griežtos taupymo priemonės tokiose šalyse, kaip Graikija, Ispanija, Kipras ir Airija.

Anot ETUC, sumažintos ligos pašalpos visoje Europoje gali reikšti, kad daugiau žmonių į darbą eina sirgdami, nes negali sau leisti prarasti pajamų ar darbo. O tai kelia pavojų visuomenės sveikatai, ypač atsižvelgiant į pastarąjį koronaviruso protrūkį.

ETUC vykdomasis komitetas, reaguodamas į ekstremalią situaciją dėl COVID-19 viruso, kovo 10 dieną patvirtino rezuliuciją, raginančią EK ir nacionalines vyriausybes užtikrinti, kad:

  • Visi darbuotojai, įskaitant savarankiškai ar pagal laikinas įdarbinimo sutartis dirbančius, galėtų  išeiti atostogų, nebijodami prarasti darbo ar pajamų;
  • Visi darbuotojai, kurie praranda pajamas COVID-19 karantino metu dėl įmonės ar organizacijos veiklos sustabdymo, yra atleidžiami iš darbo, gautų finansinę valstybės paramą;
  • Būtų skirtos didesnės valstybės investicijos, skirtos paremti bendrąsias sveikatos paslaugas bei sveikatos priežiūros darbuotojus;
  • Fiskalinės taisyklės būtų sušvelnintos, o Europos Sąjungos (ES) lėšos skiriamos labiausiai nukentėjusioms šalims, ypač Italijai, padėti.

„Nereikėjo ir šios pasaulinės pandemijos, kad taptų aišku, jog ligos išmokų sumažinimas yra boga idėja, tačiau ypač dabar ES valstybės narės turi užtikrinti, kad visi darbuotojai turėtų teisę į apmokamas nedarbingumo atostogas ir nemokamą sveikatos priežiūrą. Taip pat nepamirškime, kad sveikatos priežiūros darbuotojai dabar dar labiau nei bet kada nusipelno mūsų pagarbos ir solidarumo”, – pažymi ETUC generalinis sekretorius Luca Visentini.

“ES turi sušvelninti savo fiskalines taisykles valstybėms narėms ir užtikrinti, kad lėšos viruso pasekmėms mažinti būtų skiriamos iš skubios pagalbos fondo, o ne atimant iš jautriausių Europos bendruomenių”, – priduria ETUC lyderis.

Pagal RTUC inf. parengė Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!