COVID-19: ką reikia žinoti darbuotojams, turintiems mažų vaikų

Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras (VESOC) visiems darbdaviams rekomenduoja organizuoti darbuotojų veiklą pasitelkiant telekomunikacijos priemones, taip siekiant išvengti žmonių artimo kontakto. VESOC vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, svarbu užtikrinti saugią darbo aplinką, kurioje darbuotojai galėtų laikytis rekomendacijų, padedančių išvengti naujojo koronaviruso (COVID-19) plitimo.

Rekomenduojama posėdžius, pasitarimus bei konferencijas organizuoti naudojant vaizdo ir garso konferencinį ryšį, siekiant maksimaliai sumažinti viruso plitimo grėsmes.

Tuo tarpu vyriausybei apsisprendus dviem savaitėms stabdyti ugdymo procesą darželiuose, mokyklose, universitetuose, kolegijose, dienos ir užimtumo centruose Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pataria tėvams ir globėjams, kada galima palikti mažus vaikus vienus, o kuriais atvejais vaiko priežiūrai galima pasinaudoti kitomis galimybėmis.

Lietuvoje jaunesni nei 6 metų vaikai arba vaikai su negalia atsižvelgiant į jų specialiuosius poreikius be objektyvios būtinybės neturėtų būti paliekami vieni, juos turėtų prižiūrėti arba suaugusieji, arba vyresni nei 14 metų paaugliai. Tai reiškia, kad sustabdžius ugdymo procesą mokinukai jau galėtų pabūti vieni namuose, o darželinukams reiktų vyresniųjų priežiūros.

Kokius variantus gali pasirinkti tėvai ir globėjai

NUOTOLINIS DARBAS. Tėvai ar globėjai gali prašyti darbdavio galimybės dirbti nuotoliniu būdu. Jeigu darbdavys neįrodo, kad nuotolinis darbas sukeltų per dideles sąnaudas, jis privalo tenkinti darbuotojo prašymą dirbti nuotoliniu būdu ne mažiau kaip 1/5 viso darbo laiko, kai to pareikalauja nėščia, neseniai pagimdžiusi ar krūtimi maitinanti darbuotoja, taip pat – darbuotojai, auginantys vaiką iki 3 metų, vieni auginantys vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų.

NEDARBINGUMO PAŽYMĖJIMAS. Kai švietimo įstaigoje paskelbiamas infekcijų plitimą ribojantis režimas, darželinukų, priešmokyklinukų ir pradinukų tėvai ar globėjai gali kreiptis dėl nedarbingumo pažymėjimo ne ilgiau nei 14 kalendorinių dienų išdavimo. Šiuo laikotarpiu iš „Sodros“ mokama ligos išmoka, kuri siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“.

ATOSTOGOS. Tėvai arba globėjai gali prašyti darbdavio suteikti atostogas – kasmetines arba nemokamas.

PAGALBA. Vaiku gali pasirūpinti kiti tėvų parinkti asmenys: seneliai, vyresni broliai ar seserys ir panašiai.

Ugdymo procesą stabdyti rekomenduojama nuo kovo 13 d., o privaloma – nuo kovo 16 d. iki kovo 27 d. imtinai.

Kitą savaitę bus patikslinta, kokių atostogų dalies (pavasario ar vasaros) bus atsisakyta vėliau. Taip pat bus svarstoma dėl kitų mokymosi formų tokiu atveju, jei dviejų savaičių pertraukos nepakaktų. Pedagogai per mokinių atostogas dirba, tačiau įstaigos gali nustatyti darbą nuotoliniu režimu.

Savivaldybės privalės užtikrinti vaikų priežiūrą išskirtiniais atvejai įstaigose, jeigu to neįmanoma įgyvendinti namuose.

Pagal SAM ir SADM inf.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!