LPSK valdyboje – EESRK rinkimai, nacionalinės derybos, būsimi renginiai

Sausio 20 d. įvyko Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) valdybos posėdis. Jo pradžioje valdybos nariams prisistatė ekonomistas finansininkas Vaidas Navickas, bendradarbiaujantis su LPSK. Jeilio universiteto absolventas sakėsi grįžęs į Lietuvą iš Amerikos, nes matąs, jog šioje šalyje daug problemų, ir tikįs, kad savo žinias bei patirtį galįs pritaikyti, kad vyriausybė visų pirma atstovautų žmonėms, darbuotojams, o ne vien korporacijoms ir stambiajam kapitalui.

Anot jo, šalį būtina pastatyti ant dviejų kojų – įvesti progresinius mokesčius visoms pajamoms, kai mokesčiai mokami tiek nuo darbo pajamų, tiek nuo kapitalo. Šiuo metu, ekonomisto teigimu, Lietuvoje yra oligarchinė sistema ir ji turi būti sunaikinta.

Valdyba nutarė, jog reikia inicijuoti diskusiją ir teikti pasiūlymus dėl mokestinės reformos, kuri panaikintų „gyvulių ūkį“, o Seimo rinkimuose palaikyti tas partijas, kurios tai siūlys.

Svarstytas Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pateiktas kandidatų į Europos ekonominių ir socialinių reikalų komiteto (EESRK) narius atrankos tvarkos aprašo projektas. LPSK mano, jog savo atstovus į komitetą turi rinkti profesinės sąjungos, darbdaviai ir nevyriausybinės organizacijos, o ne Vyriausybės sudaryta komisija. Procesas turi vykti Lietuvos trišalėje taryboje. Iki sausio 15 d. pateiktos šios LPSK kandidatūros: dabartinės EESRK narės Irena Petraitienė ir Tatjana Babrauskienė bei ankstesnėse kadencijose komitete LPSK atstovavusi Gražina Gruzdienė. Pasak LPKS pirmininkės Ingos Ruginienės, Trišalės tarybos posėdyje vyks diskusijos dėl rinkimų tvarkos, ją patvirtinus bus aišku, kaip savo atstovus rinks LPSK.

Posėdyje kalbėta apie prisistatymą deryboms dėl nacionalinės kolektyvinės sutarties 2021 metams. LPSK valdyba turėtų apsispręsti, kas bus derybų objektas – bazinio mėnesinio atlyginimo dydis ar ir kiti „biudžetininkų“ atlyginimų niuansai. Taip pat svarstytas klausimas, kokioms organizacijoms – nacionalinėms ar šakinėmis turėtų būti atstovaujama derybose dėl nacionalinės sutarties. Atskirą susitikimą nacionalinių derybų klausimu nuspręsta surengti sausio 27 d.

Kalbėta apie 2020 m. LPSK renginius. Kovo 9-12 d. Tarptautinė darbo organizacija rengia konferenciją darbo migracijos klausimais Ukrainoje, į kurią kviečiami du LPSK atstovai. Panašaus pobūdžio konferencija numatoma vėliau ir Lietuvoje. Taip pat kovo 21-22 dienomis Suomijoje vyks draugiškos futbolo varžybos, į kurias vykti jau yra surinkta LPSK komanda.

Pradėtas pasirengimas Gegužės Pirmosios minėjimui, svarstytas pasiūlymas rengti LPSK vasaros sporto žaidynes. I. Ruginienė informavo, jog laimėtas „Norway Grants“ paramos projektas, kuris skirtas pasirašyti nacionalinei kolektyvinei sutarčiai pramonės sektoriuje.

Valdybos narė Marija Varasimavičienė informavo apie susitikimą Valstybinėje mokesčių inspekcijoje dėl prašymų pervesti paramą nuo gyventojų pajamų mokesčio elektroniniu būdu. Kaip žinoma, pratęstas pereinamasis laikotarpis, ir popierinius prašymus VMI priiminės iki 2022 m. Šiemet teikiant popierinius prašymus forma lieka ta pati, o tiems, kurie pernai prašymus užpildė keliems metams į priekį, šiemet iš naujo formos pildyti nereiks.

Suplanuota, jog LPSK tarybos posėdis įvyks kovo 5-6 dienomis, o kitas valdybos posėdis – sausio 27 d.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!