Matijošaičio prašoma prisiimti atsakomybę už atlyginimų nemokančius rangovus

Gruodžio 30 d. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK), Pramonės profesinių sąjungų federacija, LPSK Kauno regioninis centras ir Gegužės 1-osios profesinė sąjunga raštu kreipėsi į Kauno miesto merą Visvaldą Matijošaitį ir į savivaldybės tarybą prašydamos užtikrinti S. Dariaus ir S. Girėno vardo stadiono statybvietėje dirbančių darbuotojų saugumą, garantijas ir sąžiningai bei laiku mokamą atlyginimą.

Profesinėms sąjungoms nerimą kelia informacija apie tai, kad stadiono statybos darbų rangovas – Turkijos įmonė „Kayi Construction“ – savo tautiečiams, plušantiems statybvietėje, nemoka žadėto atlyginimo, kuris, pasak pačių darbuotojų, turėtų siekti 1500-2000 EUR per mėnesį. Nuo šių metų kovo kiekvienam darbuotojui kas mėnesį mokamas vos 500 EUR siekiantis avansas.

Per 50 stadiono statybininkų jaučiasi išnaudojami: jie ne tik negauna sutarto atlygio, bet ir dirba daugiau, negu turėtų.  Neretai nuo 8 val. iki 20 val. turinti trukti darbo diena prailgsta, nes vadovai ragina dirbti ilgiau, kartais ir iki vidurnakčio, o šie viršvalandžiai neapmokami.

Rašte Kauno savivaldai teigiama, jog S. Dariaus ir S. Girėno vardo stadionas yra išskirtinis objektas, čia turės būti užtikrinti ne tik būtini aikštės matmenys, bet ir žiūrovų saugumas tribūnose. Todėl abejojama, ar dirbant tokios šiuolaikinės vergovės sąlygomis darbai neatliekami tinkamai, kokybiškai ir laiku.

Taip pat profesinės sąjungos atkreipia dėmesį, kad statybos darbų viešuosiuose pirkimuose vyraujantis mažiausios kainos kriterijus atneša žalą ne tik statybos rangovams, bet ir pačiai valstybei. „Šiuo būdu siekiama tik momentinės naudos: dabar pigiai perkame, bet kas bus po to – nebeaktualu. Tuo metu racionalus valstybės lėšų naudojimo principas savaime nereiškia pareigos pirkti už mažiausią kainą. Už mokesčių mokėtojų lėšas turime pirkti ne tai, kas pigiausia, o tai, kas yra reikalingiausia ir geriausia“, – teigiama rašte.

Profesinės sąjungos įsitikinusios, kad viešuosius pirkimus vykdančioji organizacija, šiuo atveju – Kauno miesto savivaldybė, turėtų prisiimti atsakomybę už tai, jog pasirinkta įmonė užtikrintų paslaugą teikiančių darbuotojų garantijas ir saugumą, o milijoninės valstybės lėšos būtų naudojamos sąžiningai ir skaidriai.

Gegužės 1-osios profesinės sąjungos nuotr.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!