Jaunimo įtraukimas turi tapti visų profesinių sąjungų prioritetu

Šiandien Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijoje vyksta Europos viešųjų paslaugų profesinių sąjungų konfederacijos (EPSU) jaunimo valdybos posėdis. Jame dalyvauja Suomijos, Rumunijos, Lietuvos, Čekijos, Turkijos ir Belgijos atstovai.

Pasak EPSU jaunimo valdybos narės iš Lietuvos ir susitikimo moderatorės Alinos Tankeliun, šis posėdis itin svarbus, nes yra pirmasis po EPSU kongreso.

Vadinasi, mums reikia apsispręsti, kokius naujus atstovus į kokias tarptautines organizacijas bei jų komitetus deleguosime, kokių prioritetų ten sieksime. Taip pat dedame paskutinius štrichus dėl naujo EPSU jaunimo atlikto tyrimo dėl jaunimo veiklos tendencijų tiek profesinėse sąjungose, tiek visuomenėje, – sako A.Tankeliun. – Tikrai džiaugiuosi dabartinių komiteto narių aktyvumu. Iškart pradėję tikslingai dirbti, jau galime pademonstruoti apčiuopiamų rezultatų.“

Ji pasakoja, kad minėtame tyrime nagrinėta, kas jaunimą skatina aktyviau dalyvauti aktyviame visuomenės gyvenime, siekti teigiamų pokyčių, o kas labiausiai atbaido. Tyrimas jau baigtas, rezultatai publikuoti atskira publikacija ir tai laisvai pasiekiama ir profesinėms sąjungoms, ir plačiajai visuomenei. „Taip pat norime, kad mūsų komiteto nariai kuo aktyviau keltų jaunimo įtraukties ir dalyvavimo aktyvioje veikloje klausimus, tad tarsimės, jog kiekvienos šalies atstovas rezultatus pristatytų savo atstovaujamoms šakinėms profesinėms sąjungoms“, – prideda LSADPS atstovė.

EPSU jaunimo komiteto narius sveikinusi LPSK pirmininkė Inga Ruginienė taip pat pabrėžė jaunimo aktyvumo ir didesnio įsitraukimo į profesines sąjungas svarbą. Ji atkreipė dėmesį į profesinių sąjungų narių mažėjimo tendenciją visame pasaulyje ir papasakojo apie Tarptautinės darbo organizacijos atliktą tyrimą, kas tai lemia.

Didžioji dalis dabartinių narių į profesines sąjungas masiškai stojo maždaug devyniasdešimtaisiais. Dėl to natūralu, kad, einant laikui, bendras profesinių sąjungų amžiaus vidurkis didėja. Nors tai gali būti puikūs, aktyvūs nariai, jie vis vien artėja prie pensinio amžiaus ir anksčiau ar vėliau paliks profesines sąjungas. Dėl to, norint palaikyti gyvybingą ir produktyvų profesinių sąjungų judėjimą, jaunimo pritraukimas be galo svarbus. Šis iššūkius turi tapti visų profesinių sąjungų prioritetu, taip pat ir aukščiausiu lygiu“, – sako I.Ruginienė.

Baigdama savo kalbą, LPSK pirmininkė priminė, kad piliečiams, o ypač jauniems žmonėms būtina atsibusti ir suvokti, kad negalima kliautis, jog kiti išspręs problemas. Iniciatyvos reikia imtis patiems, nes kitaip tose pačiose bėdose murkdysimės ne vienerius metus. Abejingumas labai pavojingas dalykas. Ir profesinės sąjungos, ir visuomenė susiduria su daugybe sudėtingų iššūkių, kuriuos būtina atliepti, tad pabuskime ir ieškokime sprendimų“, – linki ji.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!