ITUC: siekiant sustabdyti globalinį atšilimą, turime būti ambicingesni

Katovicuose vykusi 24-oji Jungtinių Tautų Bendrosios klimato kaitos konvencijos konferencija (COP24) po sudėtingų derybų baigėsi susitarimu, pagrįstu žymiojo Paryžiaus susitarimo įgyvendinimo gairėmis. Vis tik, profesinių sąjungų nuomone, jis nepakankamai ambicingas ir skubus, kad įveiktų klimato krizę.

Pasak Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos (ITUC) generalinės sekretorės Sharan Burrow, nors COP24 susitarimas būtinas išlaikyti gyvą Paryžiaus susitarimą, bet neatliepia mokslininkų skubių raginimų pokyčiams. Taip pat jis neatliepia ir profesinių sąjungų bei darbuotojų lūkesčių dėl teisingo pereinamojo laikotarpio į naujo tipo ekonomiką užtikrinimo, jog darbuotojai kuo mažiau nukentėtų ir jiems būtų užtikrintos stabilios darbo sąlygos.

„Vyriausybės turėtų prisiimti ambicingus įsipareigojimus, bet mes matome paliekamas spragas, atsakomybės vengimą, atidedamus svarbius sprendimus ir į paraštes stumiamas teises. Neatsakingi trumpalaikiai ekonominiai ir nacionaliniai interesai stabdo progresą, būtiną žmonijai apsaugoti nuo Žemės perkaitimo“, – pabrėžia S. Burrow.

Vis tik ITUC sveikino Lenkijos prezidentavimo COP metu pristatytą ir patvirtintą „Solidarumo ir teisingo perėjimo Silezijos deklaraciją“ (“Solidarity and Just Transition Silesia Declaration”). Ją pasirašė 53 šalys ir Europos Komisija.

Priėmus Silezijos deklaraciją, šalys įsipareigojo įgyvendinant nacionalines politikas rimčiau vertinti klimato kaitos ir su tuo susijusių politikų poveikį darbuotojams, jų šeimoms ir bendruomenėms.

„Profesinės sąjungos ragina visas valstybes pasirašyti „Solidarumo ir teisingo perėjimo Silezijos deklaraciją“, kad niekas nebūtų paliktas nuošalyje. Užtikrinti teisingą pereinamąjį laikotarpį darbuotojams ir suteikti jiems orų darbą yra būtina siekiant mums reikiamų klimato kaitos tikslų. ITUC ir mūsų nariai įsipareigoja būti partneriais, kad užtikrintume orius darbus gyvybingoje planetoje. Nacionaliniame lygmenyje sieksime įgyvendinti teisingo perėjimo politiką. Globaliame lygmenyje darbas turi tęstis „Forumo dėl Paryžiaus susitarimu įgyvendinamų atsako priemonių poveikio“ ir COP24 įkurto Katovicų ekspertų komiteto formate“, – ITUC poziciją aiškina S. Burrow.

Pasaulinis profesinių sąjungų judėjimas taip pat sveikina Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus iniciatyvą 2019 m. rugsėjį surengti Aukščiausio lygio klimato susitikimą. Jo tikslas – numatyti amcingesnius siekius dėl klimato kaitos ir svarstyti dėl finansinės paramos besivystančioms valstybėms, įgyvendinančioms šiuos bendrus siekius.

ITUC atstovauja 207 mln. narių iš 163 valstybių.

Parengta pagal Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos informaciją

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!