Lietuvos trišalėje taryboje

Lapkričio 27 d. įvyko eilinis Lietuvos trišalės tarybos posėdis. Jame pristatytas Seime užregistruotas Darbdavių socialinių iniciatyvų skatinimo įstatymo projektas. Kadangi į darbotvarkę šis klausimas įtrauktas kelios dienos prieš posėdį, ir Tarybos nariai nespėjo su juo susipažinti bei aptarti jo savo organizacijose, detalesnis projekto svarstymas numatytas kitame posėdyje.

Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Tarptautinių ir Europos Sąjungos reikalų skyriaus patarėja Neringa Dulkinaitė informavo, jog kitais metais Tarptautinė darbo federacija (TDO) minės savo šimtmetį. Tikimasi, kad Lietuva ta proga galėtų ratifikuoti 1952 m. TDO konvenciją 102 dėl minimalių socialinės apsaugos garantijų. Iki kito posėdžio Trišalės tarybos nariai turėtų tuo klausimu pateikti pasiūlymų.

Taip pat aptartas Lietuvos trišalės delegacijos dalyvavimas 107-ojoje Tarptautinėje darbo konferencijoje birželio mėn. Sutarta, kad ateityje socialiniai partneriai turėtų atidžiau rinkti delegatus į tokią svarbią darbinę konferenciją.

Informuota, jog 2019 m. balandžio 25-26 d. Lietuvoje bus rengiama tarptautinė TDO konferencija „Towards the ILO Centenary: What Future Works for All?“.

Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Tarptautinių ir Europos Sąjungos reikalų skyriaus vedėja Rita Skrebiškienė pristatė EBPO parengtų Lietuvos darbo rinkos ir socialinės politikos peržiūros rekomendacijų įgyvendinimo priemones.

Darbo santykių komisijos prie Lietuvos Respublikos trišalės tarybos pirmininkas Andrius Romanovskis informavo apie rugpjūčio 24 d. ir spalio 29 d. posėdžių išvadas.

Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos (LMP) pirmininkė Gražina Gruzdienė pristatė LMP kreipimąsi „Dėl sektorinio socialinio dialogo Lietuvoje“. Jos teigimu, socialinis dialogas Lietuvoje yra mirties taške, o naujasis Darbo kodeksas situaciją dar labiau sunkina. Kilusioje diskusijoje paaiškėjo, jog privačiame sektoriuje dar sunkiau derėtis dėl kolektyvinių sutarčių, o darbo tarybos neatlieka tos darbuotojų atstovavimo funkcijos, kurios buvo tikėtasi kuriant Darbo kodeksą.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!