Reikalaujama stiprinti darbuotojų teises Europos bendrovių teisėje

Europos profesinių sąjungų lyderiai reikalauja didesnio darbuotojų įtraukimo ir daugiau demokratijos darbovietėse.

Šių tikslų siekiama raginant:

  • europarlamentarus pataisyti ES bendrovių teisės paketą, šiuo metu svarstomą Europos Parlamente, ir sustiprinti darbuotojų informavimo, konsultavimo teises ir tarybos lygio reprezentaciją šiuose įstatymuose leidžiamose naujų tipų įmonėse;
  • europarlamentarus stiprinti darbuotojų informavimo, konsultavimo ir reprezentavimo teises EP svarstomame Restruktūrizacijos ir nemokumo direktyvos projekte;
  • Europos Komisiją paskelbti savo ilgai trunkančią Europos darbo tarybų direktyvos peržiūrą;
  • kitą suformuotą Europos Komisiją pasiūlyti naują direktyvą, nustatančią aukštesnius standartus dėl darbuotojų informavimo, konsultavimo ir jų atstovavimo tarybų lygyje Europoje veikiančiose kompanijose.

Neseniai Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC) EP nariams įteikė kreipimąsi dėl „Daugiau demokratijos darbe“. Jį savo parašais parėmė virš 900 gerbiamų asmenų, tarp kurių – Thomas Piketty, Enrico Letta, Poul Nyrup Rasmussen, Dany Cohn-Bendit, daug europarlamentarų, akademikų ir  profesinių sąjungų lyderių.

Pasak ETUC generalinio sekretoriaus pavaduotojo Peter Scherrrer, daugiau demokratijos darbe naudinga ne tik darbuotojams, bet ir vadovams. Tai pagerina profesinį gyvenimą, prisideda prie įmonių ekonominės sėkmės, stabilaus užimtumo ir tinkamo korporatyvinio valdymo. „Nepaisant to, ES daugiau kaip dešimtmetį nesugeba pagerinti darbuotojų įtraukimo į įmonių valdymą padėties“, – pabrėžia P. Sherrer.

Parengta pagal ETUC informaciją

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!