E. Radišauskienė: moterų ir vyrų lygybė prasideda nuo vienodo atlyginimo už tą patį darbą

Ženevoje vykstančioje Tarptautinėje darbo konferencijoje vyriausybių, darbuotojų ir darbdavių atstovai diskutuoja, kaip stiprinti socialinį dialogą ir trišalį bendradarbiavimą besikeičiančiame šių dienų darbo pasaulyje.

Plenarinėje sesijoje daug dėmesio skirta diskusijoms Tarptautinės darbo organizacijos generalinio direktoriaus ataskaitos pagrindu dėl lyčių lygybės užtikrinimo tiek darbe, tiek visuomenėje. Savo kalboje socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė pabrėžė, kad siekiant lyčių lygybės visų pirma turi būti užtikrintas vienodas darbo užmokestis už vienodos vertės darbą.

Kaip pristatė viceministrė, Lietuva atliko savo nacionalinių teisės aktų pakeitimus įtraukdama nediskriminavimo nuostatas ir įpareigodama darbdavius turėti lygių galimybių politikos planus, skelbti darbo užmokesčio vidurkius pagal pareigas ir lytį.

„Skaitmenizacija ir technologiniai pokyčiai turi būti išnaudoti mažinant lyčių segregaciją profesinėje srityje. Politika, kuri padeda išlaikyti pusiausvyrą tarp darbo ir šeiminių įsipareigojimų ir užtikrina tinkamas darbo valandas tiek vyrams tiek moterims, atsižvelgiant į jų individualius poreikius, yra ypač svarbi“, – akcentavo E. Radišauskienė.

Konferencijos dalyviai iš 187 valstybių taip pat sprendžia dėl naujo tarptautinio darbo standarto dėl smurto ir priekabiavimo darbe panaikinimo.

Susitikime su Tarptautinės darbo organizacijos Socialinės politikos departamentu aptartos Lietuvos galimybės ratifikuoti Tarptautinės darbo organizacijos konvenciją dėl minimalių socialinės apsaugos garantijų bei TDO ekspertų pagalba pasirengiant tinkamam konvencijos įgyvendinimui.

 

Šaltinis: Socialinės apsaugos ir darbo ministerija// Originalų tekstą galite rasti čia.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!