Savaitinio atlyginimo mokėti nenori

Svarstant Darbo kodeksą būta pasiūlymų atlyginimą mokėti keturis kartus per mėnesį. Vis dėlto į naująjį dokumentą perkelta eilutė iš senojo. Neseniai vėl raginta atsikratyti sovietinio palikimo ir teigta, jog tai drausmintų darbdavius, praplėstų dirbančių žmonių teises ir galbūt pagyvintų vartojimą.

Prieš du mėnesius pasiūlymą mokėti atlyginimą kas savaitę įregistravęs Seimo narys Remigijus Žemaitaitis neslėpė: idėja sunkiai skinasi kelią.„Iš pradžių Seime buvo entuziastingai pritarta, žadėta greitai svarstyti pataisą, o dabar jau aišku, kad per pavasario sesiją parlamentarai to nedarys. Neskubama, nes projektas – ne daugumos. Matyt, turi įtakos ir verslo interesų grupės“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

„Tvarkietis“ siūlo šią nuostatą įteisinti nuo 2019 metų sausio 1 dienos. Realiai Seimas per likusį laiką tikrai spėtų pataisą apsvarstyti ir patvirtinti, tačiau savaitinio atlyginimo Lietuvoje, regis, dar teks palaukti. Net jeigu Seimas pritartų R. Žemaitaičio įregistruotai Darbo kodekso pataisai, kas savaitę darbo užmokestį gautų tik tie darbuotojai, kurie to norėtų.

Galiojantis Darbo kodeksas nustato, kad Lietuvoje atlyginimas turi būti mokamas du kartus per mėnesį, tai yra avansas ir alga. Jei žmogus pageidauja ir parašo prašymą, darbdavys visą atlyginimą gali mokėti kartą per mėnesį.

Darbdaviai stoja piestu

Pasiūlymas mokėti algą kas savaitę buvo svarstomas ir rengiant naująjį Darbo kodeksą, bet tuomet idėjai nepritarė darbdaviai. Argumentas – esą dėl to smarkiai padidėtų jų sąnaudos. R. Žemaitaitis abejoja, ar darbdaviai patirtų labai didelių išlaidų, juk, jo žodžiais, tereikėtų atnaujinti buhalterinės apskaitos programas ir įvesti dvi papildomas grafas.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė sako, kad naujovė problemų nesukeltų tik stambioms įmonėms, o smulkiajam ar vidutiniam verslui (kuris ir sudaro didžiąją dalį Lietuvos verslo – gerokai per 90 proc.) iš tiesų galėtų apsunkinti situaciją.

„Swedbank“ ekonomistė Laura Galdikienė mano panašiai: tokia pataisa užkrautų verslui papildomą naštą. Ji siūlo įvertinti ir kitą faktą – darbdaviai privalo mokėti sutarto dydžio atlyginimus darbuotojams ir tuo atveju, kai gauna mažiau pajamų.

Vis dėlto LPSK nežada prieštarauti šiam pasiūlymui. „Profesinėms sąjungoms svarbiau, ne kiek kartų per mėnesį – 2 ar 4 – būtų mokamas atlyginimas, o jo dydis. Juk tą patį pyragą padalijus į daugiau dalių nė vienas sotesnis netapsime, – tvirtino I. Ruginienė. – Nors šio pasiūlymo rėmėjai ir oponentai kalba, kad „darbuotojai to nori“ arba kad „jie tokio poreikio neturi“, rimtos apklausos nebuvo daryta. Žmonės pirma turi aiškiai pareikšti savo nuomonę, o, mes, darbuotojų atstovai, visada ginsime jų interesus.“

Visą žurnalistės Vilmos Kasperavičienės straipsnį skaitykite portale “Lietuvos žinios”. Jį  galite rasti čia

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!