Migracijos ataskaita: emigracijos srautas mažėjo

Vyriausybei pristatyta Vidaus reikalų ministerijos parengta metinė Lietuvos migracijos politikos gairių įgyvendinimo ataskaita, kurioje aptarti esminiai 2017-ųjų migracijos rodiklių pokyčiai: palyginus su 2016 metais, emigravusiųjų skaičius mažėjo 2400, arba 4,8 proc., nežymiai (1 proc.) padidėjo imigrantų skaičius, kuris šiuo metu yra 20 400, išaugo leidimų laikinai gyventi Lietuvoje skaičius, gerėjo užsieniečiams su darbo santykiais susijusios sąlygos, paprastėjo dokumentų tvarkymo procedūros.

2017 m. bendras išduotų leidimų laikinai gyventi Lietuvoje skaičius padidėjo 28 proc. (2017 m. – 19 373, 2016 m. – 15 137, 2015 m. – 9749). Pažymėtina, kad pastaraisiais metais ypač išaugo ir didžiausią dalį išduotų ir pakeistų leidimų laikinai gyventi Lietuvoje – daugiau nei 10 tūkst. – sudarė darbo Lietuvoje pagrindu išduoti leidimai. Daugiausia šiuo pagrindu leidimų išduota Ukrainos ir Baltarusijos piliečiams. Šeimos susijungimas, stažuotės, studijos taip pat buvo vyraujantys leidimų laikinai gyventi Lietuvoje išdavimo pagrindai.

Vidaus reikalų ministerijos pasiūlytos ir kartu su Migracijos departamentu prie Vidaus reikalų ministerijos įgyvendintos priemonės: Patvirtintų įmonių sąrašas, paslaugų perkėlimas į elektroninę erdvę bei Vidaus reikalų ministro įsakymu padidintas etatų skaičius Migracijos departamente prisidėjo prie efektyvesnio su migracijos procedūromis susijusio dokumentų tvarkymo.

2017 m. pakeistomis įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ nuostatomis, priimtais kitais teisės aktais nustatytos palankesnės su darbo santykiais susijusios sąlygos užsieniečiams, taip pat supaprastintos procedūros. Šios įstatymo nuostatos palengvina atvykimą, dokumentų tvarkymą ir integravimąsi į Lietuvos darbo rinką užsieniečiams, kurie yra aukštos profesinės kvalifikacijos – 2017 m. išduota 231 mėlynoji kortelė ir tai yra penktadaliu daugiau nei 2016 metais, taip pat atvykstantiems į Lietuvą dirbti pagal Vyriausybės patvirtintą Profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvoje, sąrašą (šiuo metu patvirtintos 27 profesijos, tarp kurių – inžinieriai, IT specialistai; numatoma, šį sąrašą praplėsti iki 49 profesijų) arba turi Lietuvoje trūkstamą profesiją, pavyzdžiui, siuvėjai, suvirintojai, stogdengiai ir kt.

Pažymėtina, kad nuo 2017 m. pasikeitus teisiniam reglamentavimui, užsieniečiai, kurie patenka į trūkstamų profesijų sąrašą, atleisti nuo pareigos įsigyti leidimą dirbti.

Pagal ekonomines veiklos rūšis 2017 m. daugiausia leidimų dirbti Lietuvoje išduota statybos sektoriuje – 1592, taip pat transporto sektoriuje – 539, apdirbamosios pramonės sektoriuje – 442.

Vidaus reikalų ministerijos parengti LR Baudžiamojo kodekso straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymo ir LR Administracinių nusižengimų kodekso straipsnių pakeitimo įstatymo projektai, kuriais siekiama pašalinti migracijos procedūrų elementus, sudarančius galimybę piktnaudžiauti nustatytomis tvarkomis, reglamentuojančiomis užsieniečių atvykimą į Lietuvą, taip pat fiktyvių įmonių kūrimąsi tarpininkavimo tikslu.

 

 

Šaltinis: Vidaus reikalų ministerija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!