Šiandien pristatomas policijos reformos vertinimas

Šiandien, ketvirtadienį, vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas paskelbs Vidaus reikalų ministerijos atlikto prieš metus pradėtos policijos reformos vertinimo išvadas.

Nors iš Policijos departamento nuolat sklido pagyros sau, teisėsaugos pareigūnams atstovaujančios profesinės sąjungos nuolat atkreipdavo dėmesį į pertvarkos sukeltas problemas ir pareigūnams, ir visuomenei. Profesinės sąjungos dėl to ne kartą kreipėsi į atsakingas institucijas, taip pat vieningai reikalavo policijos reformos vertinimo.

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos (LTPF) pirmininkė Loreta Soščekienė daug policijos reformos vykdytojų kartojamų pasigyrimų laiko beverčiais.

“Komisaras džiaugiasi nusikaltimų išaiškinamumu? Pažiūrėkite, kas jį gerina: išaiškinamumo procentą augina smurto artimoje aplinkoje ir girtų vairuotojų atvejai. Tai yra tokie atvejai, kurių neišaiškinti būtų neįmanoma. Sustabdei, pripūtė – prisideda vienas išaiškintas „nusikaltimas”. Moteris pranešė apie vyro smurtą, nuėjai, atlikai tyrimą – plius dar vienas išaiškintas atvejis, – atkreipia dėmesį ji. – Tuo metu taip „gerėjant išaiškinamui“ kai kuriose apskrityse išaiškinamos vos 2 vagystės iš 100. Prieš “puikiąją” reformą buvo išaiškinama 30-40 vagysčių iš 100. Tiesa ta, kad Lietuvoje auga nauja nusikaltėlių karta jau prarado baimės jausmą.”

LTPF pirmininkė taip pat pabrėžia, kad daug labiausiai patyrusių pareigūnų neapsikentę paliko tarnybą. Vadinasi, gal pats pareigūnų skaičius taip drastiškai nepasikeitė, bet, vietoj dalies patyrusių policininkų priėmus daug jaunų pareigūnų, gerokai krito policijos lygis.

“Be to, tas naivus universalumo reikalavimas iš pareigūnų taip pat nepadeda. Turime daugiau chaoso, didesnius krūvius, krintančią motyvaciją ir prastesnę darbo kokybę. Policijos pareigūnai nėra robotai, neatleistina, į kokią situaciją juos pastatė ta išgirtoji policijos reforma. Tikimės, kad tai supras ir Vidaus reikalų ministerija bei imsis atitinkamų veiksmų”, – pabrėžia ji.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!