Protestuotojai prieš aukštojo mokslo reformą: pokyčiai turi būti gerai apgalvoti (vaizdo įrašas)

Šiandien įvyko Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo (LAMPSS) surengtos eitynės-protesto akcija prieš aukštojo mokslo skurdinimą, neoliberalią socialinę politiką, antidemokratišką mokslo reformą.

***

 

 

—–

Aukštojo mokslo atstovai reikalauja:

 

1. Vykdyti 16-osios ir 17-osios LR Vyriausybių programas ir programines nuostatas švietimo, mokslo ir studijų srityje. 16-osios Vyriausybės programa mokslo ir studijų srityje buvo savalaikė ir politiškai išmintinga. Deja, praktiškai nė viena nuostata nebuvo įgyvendinta, o kai kas netgi buvo padaryta priešingai tam, kas buvo numatyta programoje. Pažymėtina, kad LR Vyriausybės programa yra LR Seimo patvirtintas teisės aktas, privalomai galiojantis visai Vyriausybei ir visiems jos struktūriniams padaliniams – ministerijoms. Vyriausybė yra juridinis asmuo, kurio veikla yra tęstinė. Neįvykdytus vienos Vyriausybės programos punktus privalo tęsti ir vykdyti naujos sudėties Vyriausybė. Pastaraisiais metais akivaizdžiai susidūrėme su faktu, kad LR Vyriausybės padaliniai – Švietimo ir mokslo ministerija, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Finansų ministerija – piktybiškai nevykdė LR Vyriausybės mokslo ir studijų programos, kurioje, be kita ko, buvo numatytas atlyginimų didinimas. Reikalaujame vykdyti 16-osios ir 17-osios LR Vyriausybių programas. Aukštieji valdininkai, sabotuojantys LR Vyriausybės programos vykdymą, privalo būti patraukti drausminėn atsakomybėn ir nušalinti.

 

2. Nevilkinti švietimo ir mokslo šakos kolektyvinės sutarties pasirašymo – ne tik deklaratyviai, bet ir realiai parodyti, kad LR Vyriausybės programa yra ne vien popierius. Mūsų šakos darbdavys yra Vyriausybė. Kas jai kliudo pasirašyti švietimo ir mokslo šakos sutartį su garantuotu atlyginimų didinimu šios srities darbuotojams, tuo labiau kad ši sutartis buvo parengta prieš metus? Siūlome gerbti save – demokratinę valdžią ir profesines sąjungas, kurių visuomeniškai vertinga misija yra įtvirtinta LR Konstitucijoje; taip pat vykdyti 16-osios ir 17-osios LR Vyriausybių programas, kuriose įtvirtintas įsipareigojimas bendradarbiauti su profesinėmis sąjungomis.

 

3. Nešvaistyti valstybinių investicijų, kurios buvo skirtos specialistams su mokslo laipsniais parengti, o dėl reformos dalis šių specialistų iškris iš universitetinio aukštojo mokslo sistemos. Parengti asmenų, turinčių mokslo laipsnį, bet dėl reformos iškrisiančių iš aukštojo mokslo sistemos, kokybiško užimtumo programą. Taip pat inicijuoti įstatymų pakeitimus, kad tokie asmenys būtų sklandžiai nukreipti: a) į kitus švietimo sektorius – kolegijų, profesinio rengimo, bendrojo ugdymo, suaugusiųjų švietimo ir neformaliojo ugdymo; b) į valstybės tarnybą, NVO ir kt. Parengti kitų darbuotojų, kurie neturi mokslo laipsnio, bet taip pat bus atleidžiami iš universitetų ir kitų mokslo įstaigų, kokybiško užimtumo programą.

 

4. Vertinti Vyriausybės parengtą Aukštojo mokslo pertvarkos projektą pagal ilgalaikį socialinį ir ekonominį poveikį visai švietimo sistemai ir valstybės raidai. Įrodžius nepageidautinas pasekmes valstybei ir švietimo sektoriui, reikalaujame asmeninės atsakomybės už numatytos pertvarkos rezultatus.

 

5. Vykdyti LR Vyriausybės programoje patvirtintą regioninę politiką, mažinti ekonominę, socialinę ir kultūrinę atskirtį tarp didžiųjų miestų ir periferijos.

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!