Apsaugok, Dieve, nuo tokių “socialinių partnerių”

Tai, kas dabar vyksta Seime su Darbo kodeksu, yra nepriimtina, neetiška ir žalinga darbuotojams.

Deja, politikai vėl apsimetė draugais ir partneriais tik tol, kol jiems tai buvo naudinga. Po antradienio sprendimų Seime dėl DK pataisų aiškiai pamatėme, kad gražios kalbos apie paprastus žmones, sąžiningą ekonomikos naudos paskirstymą ir gerovės visiems siekį, buvo pamirštos.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcija, nuolat kartodama, kad yra darbuotojų pusėje, per antradienio Seimo posėdį balsavo balansą gerokai nusverdama liberalumo, kitaip tariant, darbdavių pusėn. Dar pridėkime tokią “malonią” staigmeną, kad Seime balsuota ir dėl nemažai DK nuostatų, dėl kurių nė NEBUVO SUSITARTA Trišalėje taryboje!

Per pokalbį su Premjeru Sauliumi Skverneliu “Žinių radijas” tiesiai šviesiai jo paklausė, ar politikas nesijaučia apgavęs žmonių. Juk į rinkimus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ėjo kritikuodama Darbo kodeksą ir kalbėdama apie svarbą sukurti sąžiningesnius darbo santykius bei užtikrinti adekvačias socialines teises.

Darbdavių atstovų – vadinamųjų socialinių partnerių – požiūris į darbuotojų atstovus niekada nebuvo draugiškas ir lygiavertis. Vis tik, atrodo, dabar pasiektos naujos “chamiškumo” aukštumos.

Kaip pastebi Mykolo Romerio universiteto Politikos ir vadybos fakulteto dekanas Virgis Valentinavičius, tinkamo darbuotojų saugumo toks Darbo kodeksas neužtikrins. Be to, politologas atkreipia dėmesį, kad socialinio dialogo padėtį ir požiūrį į parnerius Lietuvoje geriausiai iliustruoja Valdo Sutkaus, Lietuvos verslo konfederacijos prezidento, tonas. V. Valentinavičius jį tiesiai vadina “chamišku”.

Štai, su tokiomis kliūtimis nuolat tenka susidurti profesinėms sąjungoms kovojant dėl geresnės darbuotojų socialinės apsaugos.

“Lietuvoje su jos atskirties skaičiais tas balansas labai seniai yra stipriai nukrypęs verslo pusėn”, – konstatuoja V. Valentinavičius.

 

V. Valentinavičiaus pasisakymas

 

Interviu su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu (apie naująsias Darbo kodekso pataisas 02:00-07:00)

 

Sauliaus Skvernelio interviu “Žinių radijo” laidoje “Pozicija” (apie Darbo kodeksą – nuo 06:30)

 

Profesinių sąjungų vertinimu, tai, dėl kokių pataisų apsispręsta Seime, tik padidins skurdo riziką, padidins pajamų nelygybę ir tikrai nepadės stabdyti emigracijos. Sveikas protas ir sąžinė neleidžia į tai ramiai žiūrėti ir visomis jėgomis bandysime stabdyti artėjančias blogybes, tad profesinės sąjungos ruošiasi piketams, rimtiems ir, matyt, aštriems pokalbiams su Seimo frakcijų atstovais ir darbdavių atstovams. Nesiruošiame toleruoti tokios neteisybės darbuotojų atžvilgiu!

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!