Balandžio 26 d. vyks šalies profesinių sąjungų ir VDI spaudos konferencija

Lietuvos profesinės sąjungos bei Valstybinė darbo inspekcija kviečia į spaudos konferenciją dėl būtinybės didinti darbo užmokestį ir užtikrinti saugias, sveikas darbo sąlygas. Siekdami šių tikslų, solidarizuojamės su kitų ES šalių profesinėmis sąjungomis.

Spaudos konferencija vyks balandžio 26 d., trečiadienį, 11 val. „BNS“ spaudos konferencijų salėje (Saltoniškių g. 9, prekybos centro „Panorama“ Verslo centro 3-iame aukšte).

Spaudos konferencijoje dalyvaus Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas, „Solidarumo“ pirmininkė Kristina Krupavičienė ir Valstybinės darbo inspekcijos Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vedėjas Saulius Balčiūnas.

Maži darbuotojų atlyginimai, nesąžiningas verslo pelno perskirstymas – nuolatinė Lietuvos bėda. Šalies bendrasis vidaus produktas auga, bet, nepaisant to, kone trečdalis lietuvių gyvena ties skurdo riba, o verslo pajamų didėjimas mažai atsispindi darbo užmokestyje. Dėl šių priežasčių, artėjant gegužės 1-ajai – Tarptautinei darbuotojų dienai, Lietuvos profesinės sąjungos solidarizuojasi su Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) iniciatyva „Europai – reikia darbo užmokesčio didinimo. Laikas mūsų atsigavimui“.

Balandžio 28 d. taip pat minėsime Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną. Šia proga profesinės sąjungos ir Valstybine darbo inspekcija atkreipia dėmesį ir į darbo vietų saugumą. Deja, tenka konstatuoti, kad darbuotojų sauga ir sveikata vis dar nėra tarp darbdavių prioritetų.

„Valstybinės darbo inspekcijos duomenys rodo, kad pernai darbo vietose žuvo apie trisdešimt, o sunkiai susižeidė šimtas darbuotojų. Lengvų susižeidimų daugybė – jų užfiksuota net pusketvirto tūkstančio. Matome, kad daugiausia nukenčia pirmus metus įmonėse dirbantys darbuotojai. Iš pernai žuvusių tokie darbuotojai sudarė kone pusę. Pavojingiausioms sritims priskirtinos statybos, apdirbamoji pramonė ir žemės ūkis, – pažymi LPSK pirmininkas A. Černiauskas. – Tokia statistika nėra normali.“

Primename, kad profesinių sąjungų akcija „Reikalaujame atlyginimų didinimo, sveikų ir saugių darbo vietų!“ vyks balandžio 28 d., penktadienį, 12 val. prie LR Vyriausybės (Gedimino pr. 11), V. Kudirkos aikštėje. Prieš ją, 11 val., bus renkamasi prie darbdavių interesams atstovaujančių organizacijų, reikalaujant didesnio darbo užmokesčio ir saugios darbo aplinkos.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!