A. Černiauskas: rinkimų rezultatai teikia vilčių, kad žalos dar įmanoma išvengti

Jau aišku, kad keisis valdančioji koalicija. Seimo rinkimų pirmajame ture geriausiai pasirodė Valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, palaikę Prezidentės Dalios Grybauskaitės veto Darbo kodeksui.

Taip, šios partijos pasisakė už pokyčius, bet ne tokius, kurie pamintų darbuotojų teises ir socialines garantijas. Būtent tokia yra ir profesinių sąjungų pozicija.

Sveikintina tai, kad pirmaujančių partijų požiūris ir retorika kitokie nei anksčiau valdžiusių (ir per tą laiką ne kartą apvylusių) tariamai socialiai jautrių ir į žmonių gerovę orientuotų socialdemokratų. Pastariesiems kitokios rinkėjų reakcijos tikėtis būtų buvę naivu: jie apsimetinėdavo socialiniais partneriais, mėgo pakalbėti apie socialinį dialogą, bet viskas ir baigdavosi šnekų lygyje. Logiška, kad kada nors šalies gyventojams turėjo trūkti kantrybė dėl nuolat laužomų pažadų ir atsisakymo išgirsti jų reikalavimus.

Paskutinė vinis, privedusi prie nuviliančių socialdemokratų rezultatų pirmajame Seimo rinkimų ture, buvo desperatiškas ir trumparegiškas valdančiųjų skubėjimas priimti iki galo nesutvarkytą Darbo kodeksą. To nepakeitė nė tai, kad jie ir patys ne kartą garsiai kalbėjo apie netrukus laukiančias pataisas.

Teikia vilties, kad Seimo rinkimuose sėkmingu pasirodymu nustebinusi Valstiečių ir žaliųjų sąjunga neatsitraukė nuo priešrinkiminių pažadų, o akcentavo ankstesnę poziciją, jog Darbo kodekso peržiūrėjimas lieka vienu jų prioritetų. Tik pridėsiu, kad kartu būtų pravartu peržiūrėti darbo jėgos bei kapitalo apmokestinimo politiką. Čia reikia surasti pusiausvyrą, nes kol kas kapitalo apmokestinimas Lietuvoje yra vienas mažiausių Europoje, o darbo jėgos – vienas didžiausių.

Kitas svarbus aspektas, dėl kurio turės apsispręsti naujasis Seimas, yra Darbo kodekso įsigaliojimo data. Ar 2017 m. sausio 1 d. yra racionaliausias sprendimas? Juk pasiruošti šio didelio ir itin reikšmingo įstatymo įsigaliojimui liks labai mažai laiko. Gal jis tegul įsigalioja liepos 1 d., bet iki tol ištaisykime paliktas klaidas ir priimkime kokybišką Darbo kodeksą?

Iš verslo girdime, kad naujojo Darbo kodekso dabar dar nereikia taisyti, o verčiau palaukti, kol jis įsigalios, ir po metų atlikti monitoringą, kas veikia, o kas ne. Profesinėms sąjungoms tokia pozicija visiškai nepriimtina. Gal sustokime, kol Darbo kodeksas dar neįsigaliojęs, sutvarkykime jį iki galo ir užbaikime šį neatleistinai ilgai užtrukusį blaškymąsi?

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!