A. Černiauskas: „Aukšti socialdemokratai ir verslo konfederacija klaidina žmones“

Seime registruojant ką tik priimto naujojo Darbo kodekso pataisas, socialdemokratė Irena Šiaulienė, atsakydama į parlamentarų klausimus, ne kartą pažymėjo, kad jos suderintos su profesinėmis sąjungomis. Visgi su Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK), vienijančia 60 tūkst. dirbančiųjų, tartasi nebuvo.

„Su mumis nesikalbėta ir į mūsų Vyriausybei teiktus pasiūlymus dėl Darbo kodekso pataisų neatsižvelgta“, – akcentuoja LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas.

Jo vertinimu, Vyriausybės Darbo kodekso pataisos – tik kosmetinis pagražinimas, mažai kuo realiai padėsiantis darbuotojams: „Nors valdančioji dauguma vaizduoja, kad palaiko dirbantį žmogų, ir taip bando prisivilioti rinkėjų, aiškiai matosi, jog palaikomi verslo interesai. Jau nebestebina, bet Premjero Algirdo Butkevičiaus pažadai, kuriuos jis dosniai dalino atmetant Prezidentės Dalios Grybauskaitės veto, liko netesėti.“

Visuomenę klaidina ne tik politikai, bet ir dalis verslo: Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus taip pat vis sužiba realybės neatitinkančiais pareiškimais. Prieš kelias dienas jis apkaltino profesines sąjungas, kad esą jos klaidina žmones dėl darbo laiko skaičiavimo

„Atrodo, verslininkai, kaip ir Seimo nariai, atidžiai Darbo kodekso neskaito. Gal gerbiamas Sutkus susipažino su dviem cituoto straipsnio dalimis, bet iki penktosios nepriėjo. Ten pasakyta, kad maksimalusis darbo laikas, dirbant pagal suminę darbo laiko apskaitą, įskaitant viršvalandžius, tačiau neįskaitant darbo pagal susitarimą dėl papildomo darbo, vidutiniškai per septynių dienų laikotarpį negali būti ilgesnis kaip 48 valandos, skaičiuojant per apskaitinį laikotarpį“, – aiškina A. Černiauskas.

Kitaip tariant, darbdaviui sudaromos sąlygos priversti darbuotoją dirbti net ir po 72 valandas per savaitę ir nemokėti kaip už viršvalandžius, nes, vėliau dirbant trumpiau, bendras valandų skaičius per apskaitinį laikotarpį nesunkiai išsilygintų. „Blogiausia, kad nereikia darbuotojo sutikimo – juk formaliai tai nėra viršvalandžiai. Vadovas tai gali paprastai nurodyti darbo grafike, ir viskas“, – apibendrina LPSK pirmininkas.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!