Vyriausybė švietimo šakos kolektyvinę sutartį grąžino tobulinti ministerijai

Vyriausybė nurodė Švietimo ir mokslo ministerijai „patobulinti” švietimo ir mokslo šakos kolektyvinės sutarties projektą. „Klausimas grąžintas ministerijai, buvo tokia nuomonė, kad kolektyvinėje sutartyje negali būti įrašomas biudžetas. Sutartis gal ir tiktų, tik be finansinės išraiškos“, – BNS sakė Vyriausybės pasitarime vietoje atostogaujančios ministrės Audronės Pitrėnienės dalyvavusi viceministrė Svetlana Kauzonienė.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininko Audriaus Jurgelevičiaus komentaras: „Labai iškalbinga situacija – Vyriausybė pritartų kolektyvinės sutarties projektui, jei ją įgyvendinti nereikėtų skirti valstybės biudžeto lėšų. Ministras Pirmininkas ir kabineto nariai mano, kad šiandieniniame pasaulyje dar egzistuoja nemokami pyragaičiai. Kad taip mano gerokai nuo realybės atitrūkusios Švietimo ir mokslo minsiterijos ponios jau nestebina, bet taip realybę suvokiantis premjeras, mėgstantis pridurti „kaip ekonomistas”, jau yra didelė bėda. Bėda yra ir teisingumo ministras, kuris matyt nežino dėl ko kolektyvinėje sutartyje leidžia susitarti Darbo kodeksas. O jei premjeras ir ministrai viską žino ir supranta, kad nemokamų dalykų pasaulyje nebūna? Tada mūsų valstybės laukia katastrofa, nes aukščiausieji valdžios žmonės pasiruošę nevykdyti net raštu juodu ant balto išdėstytų pažadų.”

Lietuvos Respublikos darbo kodekso 50 straipsnyje numatoma, kad nacionalinėje, šakos ir teritorinėje kolektyvinėje sutartyje paprastai nustatomos darbo apmokėjimo, darbo ir poilsio laiko, darbuotojų saugos ir sveikatos sąlygos.

Dėl švietimo šakos kolektyvinės  sutarties buvo deramasi nuo 2015 m. birželio mėn. ir visi susitarimo punktai yra patvirtinti protokolais bei negali būti vienašališkai keičiami, todėl Lietuvos švietimo profesinė sąjunga teigia, kad Vyriausybė pažeidė Darbo kodekso 48 straipsnio 3 dalyje nustatytą sąžiningumo principą ir svarstys galimybę inicijuoti kolektyvinį ginčą.

Vyriausybės bei Švietimo ir mokslo ministerijos komentarus rasite čia

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!