LPSK palaiko Europos profsąjungų protestus dėl CETA

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija reiškia palaikymą Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) rytoj, rugsėjo 20 d., Briuselyje rengiamai protesto akcijai prieš Visapusiško ekonominio ir prekybos susitarimo (CETA) su Kanada pasirašymą.

„Tiek Visapusišką ekonominį ir prekybos susitarimą su Kanada, tiek Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės susitarimą (TTIP) su JAV, vertiname kaip grėsmę, – teigia LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas. – Aiškiai matosi, kad šios sutartys būtų naudingiausios tarptautiniam stambiajam verslui, o smulkesnės pramonės ir paslaugų įmonės susidurtų su itin sudėtingomis konkurencinėmis sąlygomis. Bijau, kad greičiau sulauktume ne ekonominio augimo, o bankrotų ir darbuotojų atleidimų.“

A. Černiausko teigimu, paprastas ES darbuotojas, kaip silpniausioji pusė, nukentėtų labiausiai. Jų padėtis taptų nestabilesnė, o teisės ir garantijos dar sumažėtų. Negana to, tai gali paskatinti darbo vietas perkelti į pigesnes pasaulio šalis.

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos (LPPSF) pirmininkas Juozas Neverauskas pabrėžia, kad ne veltui prieš keletą dienų Vokietijoje vyko šimtatūkstantinės demonstracijos prieš CETA ir TTIP.

„Daugybė europiečių pasisako ir ne kartą anksčiau pasisakė prieš tolesnį prekybos santykių su JAV ir Kanada liberalizavimą. Teisingai pastebima, kad derybose neadekvačiai daug įtakos turi stambusis kapitalas. Daug parodo ir tai, kad pačios Kanados viešojo sektoriaus ir pramonės profesinės sąjungos kritikuoja CETA susitarimą ir palaiko ES profsąjungų protestus“, – prideda J. Neverauskas.

Jis taip pat pažymi, kad šios sutartys susilpnintų aukštus ES šalių vartotojų apsaugos standartus, maisto saugos įstatymus, aplinkosaugines normas, o arbitravimo klausimas galėtų tapti rimta politine problema.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!