Gerbiama Vyriausybe, kiek klasių baigėte?

Turbūt kokias 8, nes tuo metu, kai mokėsi dauguma valdininkų, tiek trukdavo pagrindinis mokslas.

Negali būti? Aš irgi taip maniau. Kol Vyriausybės atstovai nepateikė savo pozicijos dėl pedagogų streiko. Jeigu jie būtų baigę daugiau kaip 8 klases, taip atvirai nekalbėtų dalykų, kuriuos tauta vadina „vėjais“. Kas tai?

Detalizuokime.

Kai kurie Vyriausybės atstovai po Trišalės tarybos posėdžio teigė, jog neva „yra dar galimybių taikiai susitarti ir derėtis, o ne tik ultimatumais kalbėti“.

Tikrai? Nes daugiau išmanantys žmonės žino – kai būna patvirtintas šalies valstybės biudžetas, derybose dėl kolektyvinių sutarčių draudžiama reikalauti didesnių asignavimų iš biudžeto. Tai profesines sąjungas labai varžo. Biudžeto ribas nustato Vyriausybė, kuri turėtų būti mūsų partneris siekiant pagerinti darbuotojų sąlygas, tačiau akivaizdu, jog to nėra.

Liaudiškai tariant, pedagogus valdžia išdūrė. Kaip? Ogi „tempė gumą“, ir stengėsi priimti biudžetą.

Kai jau priėmė biudžetą, tada pradėjo kalbėti apie derybas. Apie ką derėsimės, ponai? Kaip sudauginti 2 kart 2 ir gauti 5? Juk jūs žinote, kad taip nebus. Nes ką tik sutikote skirti milijonus labai įdomiems dalykams. Skaitėme, jog net pasidalinote, kokiose mokyklose geriečiais būsite atnešę pinigų. Rinkiminių riestainių.

Gerbiami valdininkai, labai keistai atrodo, kai jūs siūlote siekti dialogo. Apie kokį kompromisą galime kalbėti, kai vis dar neatstatytas prieškrizinis mokinio krepšelio dydis? Jūs sau atlyginimą juk jau atsistatėte. Ir pensijas atstatėte.

Valdžia džiugiai pranešė, kad svarstys, kaip padėti universitetams paruošti IT specialistų, kurių dabar labai trūksta.

Gerbiamieji, o iš ko jūs ruošite tuos studentus, jeigu šalyje milžiniškas matematikos, fizikos ir chemijos mokytojų deficitas? Kas paklos taip reikalingus tiksliųjų mokslų pagrindus, jeigu pedagogų jau trūksta, o tie, kas dar turi kantrybės, deja, jau kraunasi lagaminus..

Jūs vėl statote namą nuo stogo. Gal baikite meluoti rinkėjams, pedagogams ir sau. Norite kokybiškai išmokytų vaikų? Tada nustokite tyčiotis iš pedagogų. Jie jau aštuntus (!) metus laukia mokinio krepšelio atstatymo. Prašo sumažinti klases, panaikinti tarifinių atlyginimų žirkles ir dar kelių dalykų, kuriuos šalies biudžetas gali drąsiai pakelti, nes tai nėra kosminiai skaičiai.

Mokate skaičiuoti, bet mokate ir manipuoliuoti. Visiems būtų geriau, jeigu nemanipuliuotumėte skaičiais, emocijomis ir žmonių likimais.

Dar kartą priminsiu švietimo profesinių sąjungų reikalavimus. Gal vis tik Vyriausybė turės drąsos priimti šiuos iššūkius. Juk pedagogai – taip pat rinkėjai…

Pedagogai reikalauja rugsėjo 1-ąją atkurti mokinio krepšelio dydį iki buvusio 2009 m. – 1093 Eur. Taip pat ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų etate padidinti nekontaktinių darbo valandų skaičių iki 6 valandų per savaitę, o atlyginimus palaipsniui prilyginti bendrojo ugdymo mokytojų atlyginimams, didinant tarnybinio (tarifinio) atlygio koeficientus.

Kartu prašoma ir palaipsniui didinti kitų pedagoginių darbuotojų tarifinių (tarnybinių) atlygių koeficientus. Reikalaujama ir nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. panaikinti tarifinių (tarnybinių) atlygių koeficientų „žirkles“, paliekant koeficientų dydžius, atitinkančius viršutinę ribą. O 2016 m. valstybės biudžete numatyti 3,56 mln. Eur išeitinėms kompensacijoms pensinio amžiaus mokytojams, kurie savo noru palieka švietimo sistemą.

Taip pat prašoma ir sumažinti mokinių (vaikų) skaičių klasėse (grupėse): ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų 1,5 – 3 metų grupėse iki 10, 3 – 7 metų – iki 15 vaikų; bendrojo ugdymo mokyklų 1 – 4 klasėse iki 22, 5 – 12 klasėse iki 25 mokinių.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!