Briuselyje – apie Europos socialinį dialogą

2014-10-28_konferencija Briuselyje

2014 m. spalio 28-30 dienomis Briuselyje vyko baigiamoji konferencija „Gamybiniai santykiai ir socialinio dialogo tendencijos naujose Europos Sąjungos šalyse narėse ir narėse kandidatėse“. Jos tikslas – įvertinti pajėgumų stiprinimo projektų įtaką socialiniam dialogui, kuriuos Tarptautinis darbo organizacijos (TDO) mokymų centras (ITC-ILO) kartu su Europos profesinių sąjungų konfederacija (EPSK),  bendradarbiaujant TDO ir Europos Komisijai (EK), įgyvendino 2012-2014 metais. Europos socialinio dialogo tyrimas ir mokymų projektas į vieną būrį subūrė Europos profesinių sąjungų šakines federacijas, EPSK, TDO, ITC-ILO, kad būtų įvertintas socialinio dialogo lygis naujose Europos Sąjungos (ES) šalyse narėse ir narėse kandidatėse. Tyrimui pasirinkti statybų, energetikos, chemijos, metalo pramonės, pašto paslaugų telekomunikacijų ir turizmo sektoriai.

Pirmą konferencijos dieną buvo nagrinėjami probleminiai nacionalinio socialinio dialogo, kuris stiprėjo nuo  2010 metų, aspektai. Europos Komisijos atstovas Jeanas Paulis Tricartas pastebėjo, kad EK neturi jokio instrumento socialiniam dialogui šalyse narėse vystyti ir tai yra jų vidaus politikos reikalas. Taip pat buvo kalbama apie taupymo priemones, įvestas krizės laikotarpiu, bei jų įtaką socialiniam dialogui. Diskusijose savo nuomones išsakė Lenkijos, Čekijos, Vengrijos ir Estijos profesinių sąjungų atstovai. Jie priėjo prie bendros nuomonės, kad daugelyje šalių yra socialinio dialogo vystymo problemų ir reikia imtis priemonių jam skatinti.

Antra konferencijos diena buvo skirta Europos socialiniam dialogui. Europos statybų ir stalių federacijos generalinis sekretorius Samas Hagglundas pristatė laimėjimus statybų sektoriuje, priimtus  ES teisės aktus, vystant bendrus projektus su socialiniais partneriais sveikatos ir saugos srityje bei sprendžiant jaunimo problemas. Be to, išryškino dabartines europinio socialinio dialogo tendencijas. Taip pat buvo pristatytas mokomasis leidinys „Socialinis dialogas“ – praktinis septynių savarankiškų modulių rinkinys, skirtas profesinių sąjungų švietimui nacionaliniu lygmeniu. Leidinys parašytas labai paprastai ir suprantamai, juo lengva naudotis tiek savarankiškai, tiek mokant kitus. Ši mokomoji priemonė išversta į 8 kalbas, tarp jų ir į lietuvių. Su šiuo leidiniu galite susipažinti TDO tinklapyje adresu: http://publications.itcilo.org/test/catalogo/scheda.php?id=169

Taip pat buvo kalbėta ir apie iššūkius, įgyvendinant europos socialinį dialogą nacionaliniu lygiu, pristatyta geroji socialinio dialogo praktika maisto ir gėrimų pramonėje. Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos Klaipėdos regiono koordinatorius Raimondas Tamošauskas pristatė socialinio dialogo situaciją Lietuvoje. Vėliau šalys buvo suskirstytos į 6 darbo grupes, kurios turėjo pateikti savo pastabas dėl Europos socialinio ir nacionalinio/sektorinio dialogo sąveikos gerinimo bei prioritetų.

Trečiąją dieną pristatyti darbo grupių rezultatai bei UNI-Europa organizacija, kuri įsikūrusi Šveicarijoje ir atstovauja daugiau kaip 20 mln. darbuotojų iš apytiksliai 900 profesinių sąjungų. Konferencijos pabaigoje apžvelgti projekto rezultatai. Viena iš rekomendacijų šalims – didinti profesinių sąjungų ir darbdavių reprezentatyvumą, nes daugelyje šalių su šia problema susiduria abu socialiniai partneriai.

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!