Mokytojai nesitaikstys su švietimo skurdinimu

Birželio 18 d. į Lietuvos švietimo profesinės sąjungos (LŠPS) ir Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos (LŠĮPS) organizuotą mitingą susirinko virš 1000 pedagogų iš visos Lietuvos, kad viešai ir aiškiai pasakytų valdžiai, jog tolesnis švietimo sistemos skurdinimas nebebus toleruojamas.

Mitingo dalyviai su plakatais, vėliavomis, muzikos instrumentais, simbolinėmis žirklėmis, simbolizavusiomis ne kartą kritikuotas darbo užmokesčio „žirkles“ ir nesibaigiantį lėšų švietimui karpymą nuo Katedros aikštės Gedimino prospektu žygiavo į V. Kudirkos aikštę prie Vyriausybės.

Palaikyti lietuvių mokytojų atvyko Latvijos švietimo ir mokslo darbuotojų profesinės sąjungos (LIZDA) delegacija, aukštųjų mokyklų atstovai, Europos švietimo profesinių sąjungų komiteto (ETUCE) vadovas Martin Rømer.

LŠPS pirmininkas Audrius Jurgelevičius sakė, jog dabartiniai švietimo strategai visas problemas linkę suversti mažėjančiam mokinių skaičiui. Tačiau mažėjantis gimstamumas – ne mokytojų, o demografinė ar emigracijos nulemta problema. „Sistema, kuri priklauso nuo besikeičiančio mokinių skaičiaus, pasmerkta žlugti“, – sakė profesinės sąjungos lyderis. Anot jo, valdžia teigia, kad mokinių mažėja, todėl menksta ir finansavimas, tačiau reikalavimai švietimui, mokytojo kvalifikacijai, ugdymo proceso organizavimui nuolat didėja. Jų įgyvendinimas kainuoja, o lėšos aritmetiškai braukomos vos tik sumažėjus mokinių skaičiui. „Jei valstybinė mokykla veikia, ji turi gauti ir pakankamai lėšų“, – įsitikinęs A. Jurgelevičius.

Pasak LŠĮPS pirmininko Eugenijaus Jesino, pagrindinė problema ta, kad nėra sisteminio finansavimo švietimo sistemoje, kuris yra susijęs tiek su ugdymo kokybe, tiek su pedagogų darbo užmokesčio problemomis, tiek su saugiomis sąlygomis švietimo įstaigose. Būtent tas trūkumas neleidžia visiškai vykdyti ugdymo planų, neigiamai veikia ugdymo kokybę ir švietimo darbuotojo socialines bei ekonomines sąlygas.

ETUCE vadovas M. Rømer ragino Lietuvos socialinius partnerius švietime sėsti prie derybų stalo. Jis teigė, kad socialiniai partneriai turi pradėti bendradarbiauti ieškant sprendimų užtikrinant geriausią švietimo kokybę visiems Lietuvoje. M. Rømer sakė, kad ETUCE nuolat stebės situaciją Lietuvoje ir teiks paramą švietimo profesinėms sąjungoms kovojant dėl darbo garantijų ir socialinio teisingumo Lietuvoje.

Mitinge kalbėjusi Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkė Audronė Pitrėnienė pabrėžė, jog „šiandienos mokykla – tai ateities Lietuva“, tad visos atsakingos institucijos turi prisiimti atsakomybę už apverktiną švietimo būklę šiandien. Anot Seimo narės, pernai gruodį bendromis Seimo narių ir švietimo profesinių sąjungų pastangomis pavyko pasiekti, kad sutaupytos švietimo lėšos liktų švietimui.

Tačiau šiuos žodžius palydėjo žmonių nepasitenkinimo šūksniai – akivaizdu, jog šių pastangų seniai nebepakanka, kad situacija švietimo sistemoje keistųsi į gerąją pusę. Mokytojus labiausiai piktina atsainus valdžios požiūris į jų darbą, vieši pasisakymai, jog atlyginimai bus didinami atsižvelgiant į finansines galimybes. Daugeliui tokios kalbos kvepia demagogija – juk sumažintus atlyginimus panorusiems susigrąžinti politikams, teisėjams, valstybės tarnautojams finansinės šalies galimybės buvo pakankamos… Tuo tarpu per krizę sumažinti mokytojų atlyginimai vis mažėja, darbo sąlygos ir ugdymo kokybė prastėja toliau.

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, kuris mitinguotojų buvo sutiktas nepalankiai, sakė, kad socialinis dialogas su profsąjungomis vyksta, kartu ieškoma sprendimų ir tai įrodo pasirašytas susitarimas dėl konsultavimosi ir pozicijų derinimo aktualiais švietimo, mokytojų veiklos klausimais.

LŠĮPS Mažeikių rajono susivienijimo pirmininkė Judyta Čejauskienė sakė tiesiai: „Mes neprašome nieko daugiau, tik grąžinkite tai, ką iš mūsų atėmėte.“

Buvęs švietimo ir mokslo ministras, dabar LR Vyriausybės kanclerio pavaduotojas Remigijus Motuzas teigė puikiai suprantąs mokytojų nerimą dėl švietimo būklės Lietuvoje ir palaikantis jų teisėtus reikalavimus.

LŠĮPS Klaipėdos susivienijimo pirmininkė Laima Juknienė savo kalboje akcentavo mokytojų socialinių garantijų sistemos skurdumą Lietuvoje, saugumo trūkumą darbo vietoje, emocinę ir kt. įtampą. „Ko galima tikėtis, kai mokytojas darbe turi 7 teises ir 12 pareigų?“ – retoriškai klausė klaipėdietė.

Vilniaus švietimo profesinės sąjungos pirmininkė Rūta Osipavičiūtė kėlė mokytojų diskriminavimo, darbo nepilnu krūviu problemas. Pasak jos, ir darželiuose, ir mokyklose pedagogai verčiami eiti nemokamų atostogų, motyvuojant tai lėšų taupymu. „Kur nukeliauja švietimui skirtos ir sutaupytos lėšos? Kodėl taupoma ir taip menkus uždarbius gaunančių pedagogų sąskaita?“ – klausė Vilniaus švietimo profesinės sąjungos pirmininkė.

Svarbiausi mitingo dalyvių reikalavimai – užtikrinti tokį mokyklų finansavimą, kad būtų galima visiškai įvykdyti numatytus ugdymo planus; kartu su profesinėmis sąjungomis paruošti ilgalaikę pedagogų atlyginimų kėlimo programą, kuri pradėtų veikti nuo 2015 m. sausio 1 d.; laipsniškai didinti švietimo finansavimą, kad 2020 m. jis siektų ne mažiau kaip 6 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (kaip yra ES šalyse).

Šiuos reikalavimus mitingo dalyvių vardu Ministrui Pirmininkui Algirdui Butkevičiui įteikė LŠPS pirmininkas A. Jurgelevičius ir LŠĮPS pirmininkas E. Jesinas. Įteikiant reikalavimus taip pat dalyvavo ETUCE vadovas M. Rømer, LIZDA tarptautinė sekretorė Ilze Trapenciere ir LŠPS tarptautinių ryšių specialistė Tatjana Babrauskienė.

Ministras Pirmininkas prieš mitingą sakęs, kad „tikrai mes esame pasiruošę didinti darbo užmokestį, bet pagal mūsų valstybės turimas finansines galimybes“ po mitingo jau teigė, kad „šiais metais mes tikrai finansinių galimybių neturime didinti atlyginimus“.

LŠPS pirmininko pavaduotojas Egidijus Milešinas mitingo dalyviams pacitavo B. Franklino mintį – „Kas gyvena viltimi, tas rizikuoja mirti iš bado“. Mokytojai viltimi gyventi nesiruošia – jei Vyriausybė atsainiai numos ranka į išdėstytus reikalavimus, rudenį gali būti rengiamos masinės protesto akcijos.

Apie mitingą plačiau:
http://www.delfi.lt/news/daily/education/po-egzaminu-karstines-pedagogai-lieja-skaudulius.d?id=65061469

http://www.delfi.lt/news/daily/education/a-butkevicius-pedagogu-atlyginimai-bus-didinami-pagal-valstybes-galimybes.d?id=65068227

http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/premjeras-mokytojams-tare-ne.d?id=65077215

http://www.delfi.lt/news/daily/education/mokytoju-kantrybe-truko.d?id=65071511

http://www.lrytas.lt/lietuvos-diena/studijos/premjeras-siais-metais-mokytojams-algu-didinti-nezada.htm

http://www.lrytas.lt/-14030853031402337671-prie-vyriausyb%C4%97s-dur%C5%B3-%C5%AB%C5%BE%C4%97-nepatenkinti-mokytojai.htm

Nuotraukų galeriją rasite:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.762976000392588.1073741828.119940548029473&type=3&uploaded=120

 

LŠPS informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!