LPSK atstovai susitiko su AB „ORLEN Lietuva“ vadovybe bei bendrovės darbuotojų atstovais

2014 metų birželio 9 dieną, LPSK generalinė sekretorė Janina Matuizienė ir kiti konfederacijos atstovai susitiko su AB „ORLEN Lietuva“ generaliniu direktoriumi p. Ireneusz Fafara, personalo direktore Birute Jedlinski bei Naftininkų profesinės sąjungos pirmininke Virginija Vilimiene ir teisininku Ramūnu Bertuliu.

Šiuo metu, visoje Europos naftos perdirbimo pramonėje, padėtis įtempta, o didelė konkurencinė kova palietė ir Mažeikių įmonę.

Susitikimo metu aptarta sunkios finansinės būklės esanti bendrovės veikla, jos ateitį lems ne tik gamyklos vadovų ar savininkų sprendimai, bet ir Lietuvos valstybės institucijų ar įmonių, su kuriomis dirbama, požiūris.
Generalinis direktorius Fafara informavo, kad socialinis dialogas įmonėje vyksta nuolat. Įvairiais klausimais konsultuojamasi su profesine sąjunga, visgi reikia priimti sudėtingus sprendimus, nes vien per šiuos metus atleista apie 160 darbuotojų.

Mažinant darbuotojų skaičių, padidėjo darbo krūviai likusiems, o įmonės vadovybė siūlo mažinti atlyginimus bei kitas socialines išmokas, numatytas įmonės kolektyvine sutartimi.

Susirūpinimą kelia ir tai, kad vyksta grandininė reakcija – sudėtinga situacija ir AB „ORLEN Lietuva“ bendrovę aptarnaujančiose įmonėse. Jos negauna užsakymų, todėl mažinamas darbuotojų skaičius, atlyginimai, skelbiamos prastovos arba reikalaujama, kad darbuotojai eitų neapmokamų atostogų.

Neramu ir dėl to, jog jei būtų uždaryta AB „ORLEN Lietuva“ įmonė, stipriai pablogėtų viso regiono ekonominė padėtis, valstybės biudžetas negautų pajamų, nes ši bendrovė bei ją aptarnaujančios įmonės, didžiajai daliai Mažeikių gyventojų suteikia darbo vietas. Be abejo kyla ir socialinio sprogimo pavojus.
Pasaulinė praktika rodo, kad viena darbo vieta naftos perdirbimo versle sukuria apie 20 papildomų darbo vietų, tad kiekvienas prarastas AB „ORLEN Lietuva“ darbuotojas – netektis ne tik įmonei, bet ir su ja susijusiems verslams.
Susitikimo metu nuspręsta kreiptis į Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių, kad būtų nedelsiant imtasi reikiamų priemonių išsaugant AB „ORLEN Lietuva“ įmonę.

LPSK informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!