Ligonių ir mamų sąskaita „sodra“ sutaupė per 800 milijonų litų

„Tarsimės su kitais profesinių sąjungų centrais ir skubos tvarka inicijuosime atitinkamas įstatymų pataisas. Laikinas nedarbingumas dėl ligos privalo būti kompensuojamas bent 85 procentais, o ne 40, kaip dabar. Jau pirmąją ligos savaitę sunegalavęs darbuotojas, jeigu jis ryžtasi pasiimti nedarbingumo pažymėjimą, netenka pusės savo pajamų. Tai – nesąmonė“, – piktinasi Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas (LPSK) Artūras Černiauskas.


 


Apie 60 tūkstančių dirbančiųjų interesams atstovaujančios konfederacijos vadovas tokį valstybės požiūrį į žmogų prilygina sąmoningam tautos naikinimui: vienas infekuotas darbuotojas darbe užkrečia kitus, ir darbo rezultatų prasme nuostolių patiria ne tik darbuotojas, bet ir darbdavys, nes ligotas žmogus produktyviai dirbti tiesiog negali. 


 


Dabar galioja tvarka, kad už dvi pirmąsias kalendorines ligos dienas moka darbdavys. Ši pašalpa negali būti mažesnė negu 80 proc. asmens vidutinio darbo užmokesčio. Toliau jau mokama iš „Sodros“ biudžeto: nuo trečiosios iki septintosios ligos dienos kompensuojama 40 proc., ir tik nuo aštuntosios dienos – 80 proc. asmens kompensuojamojo uždarbio.


 


Lietuvoje kiekvienas dirbantis žmogus, susirgęs, jau pirmąją darbo savaitę realiai praranda pusę savo pajamų. Dėl kuklios išmokos, per 6 mėnesius jis privalo kreiptis į „Sodra“, o ši, jei nevėluoja, išmoka tą išmoką, geriausiu atveju, per 15 dienų, kai žmogus pateikia visus reikalingus dokumentus. Išmaldą primenančių išmokų turi pakakti būtiniausioms žmogaus reikmėms, net vaistų įsigyti, todėl nenuostabu, kad dažnas nusprendžia nesigydyti, o ligą „išvaikščioti“.


 


Sumažinti kompensacijų dydžiai ekonominės krizės sąlygomis nustatyti siekiant gelbėti „Sodros“ biudžetą. Nuo 2009 m. gegužės 1 d., pakeitus ligos išmokas ir motinystės išmokas reglamentuojančius teisės aktus, per pustrečių metų „Sodra“ ligonių ir vaikučių mamų bei tėvelių sąskaita sutaupė net 803,7 mln. litų.


 


          2009 metais „Sodra“ ligos ir motinystės socialiniam draudimui išleido 2 mlrd. 121,2 mln. litų;


 


          2010 metais ligos ir motinystės socialiniam draudimui išleista 1 mlrd. 727,3 mln. litų (sutaupyta 393,9 mln. litų, palyginti su 2009 metais);


 


          2011 metais „Sodros“ išlaidos ligos ir motinystės socialiniam draudimui siekė 1 mlrd. 434,2 mln. litų,


       t.y. 16,7 proc. arba 288 mln. litų mažiau nei 2010 metais;


 


          per aštuonis 2012 metų mėnesius išlaidos ligos ir motinystės socialiniam draudimui, lyginant su 2011 metais,  sumažėjo 12,1 proc. (121,8 mln. Lt) ir siekė 883,2 mln. Lt.


 


„Sodra“ skelbia, kad šiemet jos biudžeto deficitas mažesnis nei pernykštis. 2012 m. sausį–rugpjūtį Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos biudžeto deficitas sudarė 1 mlrd. 517,4 mln. Lt., tai yra,  322,9 mln. litų mažiau nei planuota ir 73,6 mln. litų mažiau nei tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.  


 


 


Artūras Černiauskas


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!