Už nelegalų darbą skirta 25 tūkstančių bauda

Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus inspektoriai, kartu su policijos pareigūnais, UAB „Erestal“ patikrinimą atliko praėjusių metų gruodį, gavę informaciją apie galimai nelegalų darbą. Tikrinimo metu nustatyta, kad penki drabužius rūšiavę, vežę į vilkiką ir jame maišus su drabužiais krovę asmenys dirbo be darbo sutarčių.


UAB „Erestal“ direktorei I. Taraškevičei surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir perduotas Panevėžio miesto apylinkės teismui, kuris, įvertinęs visas aplinkybes, nutarė direktorei dėl nelegalaus darbo naudojimo skirti 25 000 Lt baudą – po 5000 Lt už kiekvieną nelegaliai dirbusį asmenį.


Per penkis šių metų mėnesius darbo inspektoriai atliko 1584 inspektavimus dėl nelegalaus darbo, nustatyti 750 galimai nelegaliai dirbę asmenys.


Šiais metais Valstybinė darbo inspekcija teismams nagrinėti perdavė 195 bylas dėl 309 asmenų galimai nelegalaus darbo; 135 iš jų išnagrinėjus skirta per 415 tūkst. Lt baudų, tai – apie pusantro karto daugiau nei pernai.


Valstybinė darbo inspekcija primena, kad visą birželį vykdomos statybviečių bei transporto ir sandėliavimo įmonių tikrinimo akcijos metu bus tikrinama ir kaip laikomasi darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų, ir kartu vykdoma nelegalaus darbo prevencija.


Žinotina, kad darbdaviams, naudojantiems nelegalų darbą, gresia 3-10 tūkst. litų bauda už kiekvieną nelegaliai įdarbintą asmenį. Už pakartotinį pažeidimą bauda gali išaugti iki 20 tūkst. litų.


Įvertinti riziką turėtų ir patys darbuotojai – dirbdami nelegaliai jie neturi jokių socialinių garantijų, jų negina darbo įstatymai.


Apie nelegalų darbą galima pranešti Valstybinės darbo inspekcijos Pasitikėjimo telefonu (8 5) 213 9750 arba interneto svetainėje www.vdi.lt


 


VDI informacija


www.vdi.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!