Profesinės sąjungos: vienintelis vyriausybės „nuopelnas“ – išaugusi emigracija

Pagrindiniai mitinguotojų reikalavimai – nuo 2012 metų padidinti minimalų darbo užmokestį iki 1 tūkst. litų, padidinti biudžetinio sektoriaus darbuotojų bazinę mėnesio algą ir valstybės tarnautojų pareiginės algos bazinį dydį, mažinti darbo jėgos apmokestinimą.


Taip pat protestuotojai reikalavo, kad būtų sumažintos komunalinių paslaugų ir būtiniausių maisto produktų kainos, darbo santykius reglamentuojantys teisės aktai būtų keičiami tik sutarus su profesinių sąjungų ir darbdavių organizacijomis.


Opozicinės socialdemokratų partijos lyderis A. Butkevičius protestuotojams sakė, kad „Lietuvoje vyksta pokalbiai ne apie žmones, o apie skaičius“. Jis teigė tikįsis, kad akcija privers Vyriausybę susėsti su protestuojančiais prie vieno stalo ir pasitarti, kas turi būti įgyvendinama.


„Turi būti kalbama apie tai, kaip kurti naujas darbo vietas, kaip kovoti su energetikos problemomis, kokius šaltinius galima panaudoti, kad situacija keistųsi. Aš noriu pasakyti, kad pagrindinis reikalavimas turi būti: darbo, darbo, darbo“, – sakė A. Butkevičius.


„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas V. Mazuronis Seimo vardu atsiprašė už dabartinio Seimo darbą. Jis sakė, kad jam gėda dėl to, kad A. Kubilius, ministrų kabineto nariai pabijojo ateiti į mitingą ir atsiprašyti žmonių patys. V. Mazuronis kvietė žmones per kitus rinkimus balsuoti taip, kad po rinkimų valdžia pasikeistų. Tada, pasak jo, ir mitingų nereiks.


A. Paleckis sveikino visus susirinkusius ir sakė, kad tik prieš dabartinę valdžią susivieniję pensininkai ir dirbantieji, veikdami per profsąjungas, gali pakeisti padėtį Lietuvoje. A. Kubiliui jis siūlė „pakratyti skandinavų bankus, pakratyti seimūnų kišenes, tada ir atsiras pinigai“.


Profsąjungų šeštadienį surengtas mitingas, prasidėjęs eitynėmis prie Seimo, besitęsiantis V. Kudirkos aikštėje prie Vyriausybės, vyksta ramiai, policijos pareigūnai jokių didesnių pažeidimų neužfiksavo.


Tai naujienų agentūrai ELTA patvirtino Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate.


„Kol kas viskas vyksta ramiai“, – kalbėjo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato budėtojas.


Pagal Vilniaus miesto savivaldybės išduotą leidimą, šeštadienio mitinge prie Vyriausybės gali dalyvauti ne daugiau kaip 2249 žmonės. Viešąją tvarką palaiko gausios policijos pajėgos.


Po 2009-ųjų sausį organizuoto profsąjungų mitingo prie Seimo kilo riaušės. Profsąjungų lyderiai dėl neramumų aiškinosi teismuose, jie buvo išteisinti.


Vilniuje prie Vyriausybės vykstančiame profsąjungų inicijuotame mitinge valdantiesiems priminta Evangelija – esą žmonės su Vyriausybe kalba, bet pastaroji jų negirdi.


Profsąjungų ir pensininkų minia vidudienį pajudėjusi nuo Seimo pasiekė Vyriausybę. Protesto akcija vyksta ramiai, be didesnių incidentų. Kalbas sako profsąjungų lyderiai, kiti visuomenės veikėjai.


Mitinge dalyvauja profsąjungų atstovai, pensininkai. Kaip įprasta, protesto akcijos nepraleido ir valdančiųjų oponentai – eitynėse žygiavo socialdemokratai Algirdas Butkevičius, Vytenis Povilas Andriukaitis, Algirdas Sysas. Prie jų prisijungė ir kolegos europarlamentarai Vilija Blinkevičiūtė ir Justas Paleckis. Tarp mitingo dalyvių buvo matyti ir „tvarkiečiai“ Valentinas Mazuronis, Julius Veselka, „ubagų karaliumi“ tituluotas Vytautas Šustauskas.


„Kadangi mūsų Vyriausybė elgiasi pagal Luko evangeliją „mes jiems kalbėjome, bet jie negirdėjo, mes jiems rodėme, bet jie nesuprato, nes jų širdys nutuko“. Jie visi nesupranta ir, kas baisiausia, kad jau nesupras“, – susirinkusiems kalbėjo Pagyvenusių žmonių asociacijos prezidiumo narys Aleksandras Bendinskas.


Jis kritikavo Andriaus Kubiliaus vadovaujamą Vyriausybę, kuri save vadina politinio pasitikėjimo vyriausybe. Anot A. Bendinkso, valdžia kalta už emigraciją.


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas sakė, kad ši Vyriausybė padarė tik vieną teigiamą darbą – dar labiau paskatino emigraciją.


„Suteikė „teisę“ mūsų žmonėms oriai gyventi užsienyje, privertė juos išvykti, gauti ten didesnį darbo užmokestį ir gyventi oriai. Kaip mes galime gyventi čia, kada šimtai tūkstančių žmonių dirba, gauna minimalią algą, o parėję ne tik kad negali savo vaikams saldainių nupirkti. Jie kruopų, makaronų, ką mes čia vežėme Vyriausybei, net ir to nesugeba nupirkti“, – teigė profsąjungų lyderis.


Skanduodami „Skurdui ne“ keli tūkstančiai akcijos dalyvių suformavo eiseną ir nuo Seimo patraukė Vyriausybės link.


Eisenos pradžioje buvo nešami dideli plakatai su užrašais „Lietuvos darbuotojui – europinis atlyginimas“, „Alkanas žmogus – žvėris, alkanas vargšas – revoliucionierius“, važiavo katafalkas.


Į mitingą žmonės suvažiavo iš įvairių Lietuvos rajonų, minioje matėsi, kad protestą palaiko alytiškiai, kauniečiai, panevėžiečiai, uteniškiai. Daugiausiai į protesto akiją susirinko pagyvenusio amžiaus žmonių, bet ją palaiko ir policijos bei ugniagesių atstovai.


„Gana valdžiai pūsti burbulus, laikas pagalvoti apie skurdinamą tautą“, „Kai aplink apsidairai – valdžioj sėdi juokdariai“, „Reikalaujame socialinio teisingumo“, „Valdžia, atsuk savo veidą, o ne užpakalį“, „Darbo kodekso liberalizavimas – kelias į vergovę“, „Grybauskaitė au au ir į būdą“, „Neleiskime įteisinti darbo jėgos išnaudojimo“ buvo parašyta protestuotojų plakatuose.


Dėl šios priežasties profesinės sąjungos imasi rengti masinę protesto akciją, kad atkreiptų tiek valdžios, tiek visuomenės dėmesį į skurdžiausių gyventojų sluoksnių problemas.


„Mitingas bus ne politinis, tad nesiruošiame reikalauti Vyriausybės atsistatydinimo. Tačiau bus duodamas rimtas signalas visiems, kad reikia kitaip valdyti valstybę ir žiūrėti, ne koks bus deficitas, o kaip nedaug uždirbantis žmogus galėtų išgyventi“, – kalbėjo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko pavaduotojas Algirdas Kvedaravičius.


Protesto akcijos organizatorių tikinimu, bendradarbiaujama su policija, bus stengiamasi užtikrinti rimtį mitingo metu, todėl langai ar vitrinos nebus daužomi.


„Darome viską, kad Graikijos variantai nepasikartotų, nebūtų ekstremizmo atvejų. Dirbame su policija ir užtikrinsime, kad protestas būtų be langų daužymo“, – sakė A. Kvedaravičius.


 


J. Švedienė: tų pinigų, kurių trūksta vyriausybei, valstybė galėtų kitais būdais gauti


Lietuvos darbo federacijos (LDF) generalinė sekretorė Janina Švedienė naujienų portalui Balsas.lt pasakojo, kad svarbiausi šio masinio mitingo reikalavimai – minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) didinimas ir pensijų grąžinimas į buvusį lygį.


„Mes jau seniai siūlėme įvesti prabangos mokestį, siūlėme progresinius mokesčius. Manome, kad tų pinigų, kurių trūksta vyriausybei, valstybė galėtų kitais būdais gauti ir tuomet grąžintų žmonėms pensijas ir kartu pakeltų minimalų atlygį“, – sakė ji.


 


Pasiūlymai ignoruojami


Moteris neslėpė nusivylimo, kad tokie pasiūlymai yra aptarinėjami jau antrus metus ir profsąjungos siūlo įvairiausius sprendimus.


„Turto mokestis – vienas iš būdų. Tai būtų diferencijuotas progresinis apmokestinimas, priklausomai nuo turto dydžio ir paskirties. Pavyzdžiui, kad nebūtų apmokestintas pirmasis būstas, kad jauna šeima, paėmusi paskolą, nebūtų apmokestinta, kad sena bobutė, nuo senų laikų gyvenanti kur nors centre mažame butelyje, nebūtų apmokestinta“, – paaiškino J. Švedienė.


Taip pat jau ne pirmus metus yra siūlomas ir diferencijuotas pajamų mokestis. „Mes siūlome, kad MMA nebūtų apmokestintas jokiais mokesčiais. Dabar esantis progresyvumas yra per mažas, pinigų yra iš kur paimti, bet valdžia jų neieško“, – piktinosi LDF generalinė sekretorė.


 


Trišalės tarybos susitikimas dėl „pliuso“


Moteris papasakojo, kad antradienį vyko Trišalės tarybos susitikimas. Nors reikalavimą kalbėtis su Vyriausybe iškėlė profesinės sąjungos, į susitikimą Premjeras pakvietė Trišalę tarybą. „Man iškilo klausimas “kodėl„? Juk darbdaviai jiems neteikia reikalavimų. Šis susitikimas nedavė jokių rezultatų, nebuvo net jokių konkrečių pažadų, tarsi viskas vyktų tam, kad būtų padėtas pliusas, jog susitikimas įvyko“, – svarstė J. Švedienė.


Pasak jos, Vyriausybė kalbėjo, kad profsąjungų reikalavimai nepagrįsti, o dabar nėra pinigų. „Dabar čia „Snoras“, Italijai ir kitoms šalims bankrotas gresia, euro zonos problemos. Daugybė motyvų buvo išvardinta, o diskusija paskandinta „pasibėdavojime“, kaip yra sunku”


LDF atstovė patikino, kad dabar profesinės sąjungos nusiteikusios ryžtingiau nei ankščiau, o valdžios deklaruojamas dialogas pykdo vis labiau.


„Vyksta nerimtas žaidimas. Valdžia visą laiką sako – jūs protestuojate, bet pasiūlykite, kaip tą padaryti. Mes pasiūlome, bet vis tiek niekas nieko nedaro. Valdžia neatsižvelgia į pilietinių organizacijų nuomonę, nors ir tikina, kad dialogą palaiko“, – sakė pašnekovė.


 


Kitų šalių pavyzdžiu neseks


J. Švedienė prisipažino, kad Graikijos ar Prancūzijos pavyzdžiu sekti nenorėtų, nes tokie riaušių pavyzdžiai neįkvepia. „Dar labiau sužalojamas nekaltų žmonių turtas, dar labiau stabdoma visa ekonomika ir vystymasis. Mums nereikia riaušių ir akcijų, kurios žmones nustumtų į dar didesnę neviltį. Norėtųsi konkrečių derybų, bet jeigu valdžia su mumis nesidera, mes turime parodyti, kad esame ne vieni, kad žmonės palaiko mūsų reikalavimus“.


Pašnekovė papasakojo, kad Lietuvoje yra labai sunku organizuoti streiką, nes streikų įstatymas yra toks netobulas, kad beveik neįmanoma nuvesti žmonių streiko keliu.


 


Streikas – ne išeitis


„Tam, kad jis būtų surengtas, turi būti atliktas balsavimas tarp įmonės darbuotojų, daugiau nei  50 proc. darbuotojų turi pasisakyti už streiką. Prancūzai ar graikai pasakė – „rytoj streikuosime“ ir jie streikuoja, nes neturi tokių apribojimų kaip mes. Pas mus paskui galima streiką pavadinti neteisėtu ir pareikalauti atlyginti žalą už, pavyzdžiui, streiko metu nepagamintą produkciją“, – paaiškino moteris.


Ji pabrėžė, kad nesankcionuotas streikas būtų labai nenaudingas, nei darbuotojams, nei profsąjungoms, todėl norėtųsi, kad viskas būtų pagal įstatymą, o pagal įstatymą padaryti irgi neįmanoma.


 


Apie 14.00 val. mitingo organizatoriai ir dalyviai ramiai išsiskirstė.


 


 


Balsas.lt


 





 


 


 


 


 


 


 





 


 


 


 


 


 


 


Protesto akcijos akimirkos šia saityno prieiga:


http://www.facebook.com/media/set/?set=a.287904811245094.59601.153500544685522&type=1&l=88a153b46d


 


Daugiau žiniasklaidos pranešimų:



http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2011-12-10-vilniuje-prasidejo-profsajungu-mitingas/73484


 


http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/vilnius-ruo6iasi-ipykusiu-pensininku-ir-profsajungu-revoliucijai-56-184241


 


http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2011-12-10-profsajungoms-protestuojant-premjeras-pabrezia-vyriausybes-atsakomybe-valdyti-taip-kad-butu-maziausiai-problemu/73500


 


http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/profsajungos-nenorime-kad-mus-durnintu.d?id=52742069


 


http://www.lrytas.lt/-13235073021322616306-vilniuje-vald%C5%BEios-sprendimais-nepatenkint%C5%B3-profs%C4%85jung%C5%B3-mitingas-dalyvauja-ir-seimo-nariai-papildyta-13-val-13-min.htm


 


http://www.lrt.lt/news.php?strid=5082&id=5917018


 


http://www.diena.lt/naujienos/miestas/mitinguotojai-valdzios-reikalavo-gelbeti-tauta-nuo-skurdo-395094


 


http://www.alfa.lt/straipsnis/13227661/Mitinguotojai..valdzia.kabina.zmonems.makaronus.ant.ausu=2011-12-10_08-13/


 


http://politika.atn.lt/straipsnis/96889/protestuotojai-vyriausybei-primine-evangelija-mitingas-praejo-be-incidentu-dar-papildyta-nuotraukos


 


http://www.respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/lietuvos_politika/vyriausybei_priminta_evangelija_mitingas_praejo_be_incidentu_atnaujinta_1506/


 


http://www.zebra.lt/lt/naujienos/lietuva/a-kubilius-protestuotojams-valdome-taip-kad-kiltu-kuo-maziau-problemu-251112.html


 


http://www.etaplius.lt/Aktualijos/Mitinge-Vilniuje-ir-siaulieciai


 


http://www.alietuvis.us/index.php?option=com_content&view=article&id=21367:vilniuje–profsjung-miting-susirink-mons-sako-norintys-geresnio-gyvenimo-lygio-ir-socialinio-teisingumo&catid=53:lietuvoje


 


http://kauno.diena.lt/naujienos/lietuva/mitinguotojai-valdzios-reikalavo-gelbeti-tauta-nuo-skurdo-395094


 


http://www.ve.lt/naujienos/lietuva/lietuvos-naujienos/profesines-sajungos-reikalauja-didesnio-minimalaus-darbo-uzmokescio-ir-mazesniu-kainu-659662/


 


http://www.snaujienos.lt/the-newslt/alyje/19092-protestuotojai-savo-reikalavimus-atne-prie-vyriausybs


 


http://www.youtube.com/watch?v=slF5zq1jVJE


 


http://www.lprofsajungos.lt/?lang=lt&mID=1&id=4057


 


http://www.youtube.com/watch?v=fTllNb28gtM&feature=share


 


http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/vyriausybe-ir-ekonomistai-kol-kas-nera-pinigu-igyvendinti-profsajungu-reikalavimus.d?id=52764269

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!