Padaugėjo pažeidimų, valstybinė darbo inspekcija prekybininkus ragina griežčiau kontroliuoti darbo laiko apskaitą

Atsižvelgdamas į šiuos rezultatus, Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) vadovas Vilius Mačiulaitis šiandien susitiko su bendrovių „Palink“, „Rimi Lietuva“, „Norfos mažmena“ bei „Maxima LT“ atstovais.


„Mus neramina esama situacija, todėl norime išsiaiškinti jos priežastis bei rasti bendrus sprendimus, kaip ją taisyti“, – sakė V. Mačiulaitis. Jis pabrėžė, jog VDI vykdytų tikslinių tikrinimų siekis – ne nustatyti kuo daugiau pažeidimų ar išrašyti kuo daugiau baudų, bet pasiekti, kad darbdaviai laikytųsi Lietuvos Respublikos darbo įstatymų bei kitų teisės aktų reikalavimų.


Prekybos tinklų atstovai sutiko, jog esama situacija yra taisytina, tačiau apeliavo, jog ilgalaikius darbo ir poilsio režimo planus neretai koreguoja nenumatytos situacijos – darbuotojų asmeniniai poreikiai ir pan. Pasak jų, tokiais atvejais neretai nespėjama patikslinti patvirtintų grafikų. Jie taip pat teigė, jog situaciją pagerintų lankstesnė darbo grafikų tvirtinimo ir darbuotojų supažindinimo su jais tvarka. Prekybininkai teigė, jog tikisi ir VDI pagalbos siekiant įgyvendinti reikalavimus taip, kad rezultatas atitiktų ir jų interesus, ir darbo inspektorių lūkesčius.


Tačiau V. Mačiulaičio teigimu, svarbesnės už nežymias, žmogiškojo veiksnio lemiamas, darbo ir poilsio laiko apskaitos korekcijas yra akivaizdžios tendencijos, kai sistemingai piktnaudžiaujama neapskaitant darbo laiko ar nesudarant grafikų.


VDI vadovas tikisi, kad šis susitikimas bei aktyvesnis bendradarbiavimas pagerins tiek darbo laiko prekybos centruose administravimo, tiek ir inspektavimo kokybę. Be to, jis paskatino prekybos tinklų atstovus išreikšti savo pasiūlymus dėl darbo laiko apskaitos reglamentavimo tobulinimo.


V. Mačiulaitis taip pat paskatino prekybos tinklų atstovus kreiptis į darbo inspektorius visais rūpimais klausimais – ne tik dėl darbo ir poilsio laiko apskaitos bei kitų darbo įstatymų nuostatų, bet ir dėl darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų vykdymo. „Stebėtojui iš šalies, juolab šios srities specialistui, visuomet lengviau nustatyti esamus ar galimus teisės pažeidimus. Savanoriškas bendradarbiavimas duotų abipusės naudos – darbdaviams leistų ištaisyti klaidas išvengiant sankcijų, o darbo inspektoriai tokias bendroves tikrintų rečiau, organizuodami tik planinius patikrinimus“, – teigė VDI vadovas. Pasak jo, tokia praktika taikoma ir kitoms įmonėms.


Rugsėjo mėnesio tikrinimų duomenimis, daugiau pažeidimų užfiksuota bendrovių „Norfos mažmena“, „Palink“ bei „Maxima LT“ valdomose parduotuvėse. „Rimi Lietuva“ prekybos centruose pažeidimų skaičius sumažėjo.


 


 


VDI informacija


www.vdi.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!