Tęsiasi darbdavių atstovų paieškos viešajame sektoriuje

Lietuvos švietimo profesinė sąjunga dar šių metų sausio mėnesį inicijavo derybas dėl švietimo sektoriaus šakos kolektyvinės sutarties, tačiau derybos kol kas nevyksta, nes švietimo sektoriuje nėra identifikuota darbdavių organizacija. Nuolatinės LŠPS atstovų pastangos įtikinti Švietimo ir mokslo ministeriją prisiimti darbdavių organizacijos teises ir pareigas kol kas nedavė teigiamų rezultatų.


Dėl šios problemos LŠPS kreipėsi į LR Trišalę tarybą su prašymu rasti sprendimą, kas yra darbdavių organizacija švietimo sektoriuje, t.y. su kuo profesinė sąjunga turi pasirašyti švietimo sektoriaus šakos kolektyvinę sutartį. Trišalė taryba pasiūlė Vyriausybei sudaryti darbo grupę, kuri parengtų Darbo kodekso pakeitimo projektą ar kitų norminių aktų priėmimą, kurie leistų aiškiau nustatyti darbdavių atstovus (organizacijas) viešajame sektoriuje, dalyvaujantiems derybose dėl šakos kolektyvinės sutarties sudarymo. 


Tokia darbo grupė buvo sudaryta Socialinės apsaugos ir darbo ministro 2011 m. rugsėjo 8 d. įsakymu. Darbo grupė iki 2011 m. lapkričio 1 d. turi parengti pasiūlymus dėl reikalingų teisės aktų priėmimo ar pakeitimo, siekiant identifikuoti darbdavių atstovus viešajame sektoriuje bei nustatyti profesinių sąjungų organizacijų atstovavimo kriterijus dalyvaujant derybose dėl šakos kolektyvinės sutarties.


LŠPS į darbo grupę delegavo pirmininką Audrių Jurgelevičių. Pirmasis darbo grupės posėdis vyko 2011 m. rugsėjo 28 d. Kadangi A. Jurgelevičius negalėjo dalyvauti posėdyje, jį pavadavo Romas Turonis.


„Mūsų pastangos inicijuoti derybas dėl šakos kolektyvinės sutarties kol kas nedavė rezultatų, nes Švietimo ir mokslo ministerija kategoriškai atsisako prisiimti darbdavių atstovų funkcijas, nors būtent ji nustato švietimo darbuotojų darbo apmokėjimo tvarką ir darbo sąlygas. Dažniausiai sprendimai priimami nesitariant su darbuotojų atstovais bei kitais socialiniais partneriais arba tarimasis yra fragmentiškas. Neretai vienašališkai priimti sprendimai nėra teisingi, neatsižvelgiama į atskirų švietimo subjektų interesus, o kartais švietimo darbuotojai yra tiesiog diskriminuojami. Be to, šakos lygiu nepilnai išnaudojamos teisės aktais numatytos socialinės partnerystės formos.“ – posėdyje kalbėjo pirmininko pavaduotojas ir pateikė Darbo kodekso pataisas, kurios nustatytų, jog darbdavių organizacijos teisės ir pareigos tektų Vyriausybei ar jos įgaliotai ministerijai. Tuo būdu švietimo sektoriuje Švietimo ir mokslo ministerija taptų darbdavių atstovu.


Darbo grupės dalyviai pritarė tokiam pasiūlymui. Be to, buvo diskutuojama, ar į derybas nebūtų tikslinga įtraukti Lietuvos savivaldybių asociacijos, įstatymu suteikiant jai atitinkamus įgaliojimus. Nutarta apie tai diskutuoti kitame posėdyje.


Buvo iškeltas ir kitas svarbus klausimas, kas derybose atstovautų darbuotojų pusę, nes visuose sektoriuose veikia daugiau nei viena profesinė sąjunga. Buvo aptarti du modeliai: profesinės sąjungos turi sukurti jungtinę atstovybę arba turi būti nustatyti kiekybiniai ir kokybiniai kriterijai, kurios profesinės sąjungos turi teisę atstovauti derybose dėl šakos kolektyvinės sutarties. Darbo grupė nutarė, kad nariai pateiks savo pasiūlymus, kurie bus apibendrinti ir pateikti aptarimui kitame posėdyje. Kitas posėdis numatytas spalio 18 dieną.


 


 


LŠPS informacija


www.svietimoprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!