Išeitinės pašalpos – ne visiems

Seimas ketina priimti Valstybės tarnybos įstatymo pataisą, pagal kurią ne dėl savo kaltės iš darbo atleistiems valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojams, valstybės įstaigose susiradusiems kitą darbą, nebebus mokamos išeitinės pašalpos.


„Jeigu jis nebedirbs šitoj sistemoj, tada jam bus išmokamos visos išmokos. Bet jeigu jis toj pačioj sistemoj – plačiąja prasme valstybinėj sistemoj – ras kitą darbą arba jam bus pasiūlytas kitas darbas, tai logiška, kad valstybė turi taupyt savo pinigus“, – tvirtina Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Dagys.


Profsąjungos piktinasi, kad šiuo atveju biudžetas vėl taupomas paprastų žmonių sąskaita. Mat kol kas toks įstatymas galioja tik valstybės tarnautojams, o jį pataisius, išeitinių išmokų nebegaus ir po įstaigų reorganizavimo darbą vėl toje pačioje sistemoje susiradę medikai, pedagogai ir net ugniagesiai ar kiemsargiai.


Pasak profsąjungų, naikinant etatus žmonės patiria stresą, už kurį esą reikia kompensuoti. Be to, profsąjungos įžvelgia nelygybės principą, atsirasiantį tarp dirbančiųjų biudžetiniame ir privačiame sektoriuose.


„Kalbant apie privatų sektorių Darbo kodeksas numato darbuotojams išmokas, jeigu jie yra atleidžiami darbdavio valia. Jiems numatomos išmokos nuo 1 iki 6 mėnesių algos dydžio. Ir nepriklausomai, ar jie įsidarbins kitoj įmonėj, ar biudžetiniame sektoriuje, darbdavys privalo tas išmokas jiems išmokėti. O valstybės sektoriuje jų atsisakoma, jeigu darbuotojai įsidarbina kitoj biudžetinėj įmonėje ar įstaigoj“, – sako Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.


 


Tokiai Valstybės tarnybos įstatymo pataisai jau pritarė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Pasak komiteto pirmininko, įstatymą taisyti Seimas ketina jau šį mėnesį.


 


 


Virginija Motiejūnienė


LTV „Šiandien”


www.lrt.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!