Minimalią algą nuo kitų liepos siūloma didinti iki 850 litų

“Kitais metais nuo liepos 1 dienos, jeigu visos sąlygos bus tinkamos, galėtume planuoti padidinti MMA iki 850 litų – tai yra panašiu dydžiu, kiek didės kitais metais vidutinis atlyginimas”, – sakė A.Kubilius.


Sprendimas galutinai įsigalios, jei jam pritars Trišalė taryba, kurioje, be Vyriausybės, dirba darbdavių ir profesinių sąjungų atstovai.


Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtame ir Vyriausybės palaimintame nutarime siūloma nediferencijuoti MMA pagal ūkio šakas, tačiau leisti laikinai taikyti mažesnę MMA – 800 litų – labai mažoms įmonėms, kuriose dirba mažiau kaip 10 darbuotojų ir kurių pajamos neviršija 7 mln. litų arba jų balansinio turto vertė neviršija 5 mln. litų.


Taip pat ketinama patikslinti mažiausiai uždirbančių biudžetinių įstaigų darbuotojų minimalius tarnybinių koeficientų dydžius, kad jų darbo užmokestis nebūtų mažesnis nei minimali alga.


Socialinių reikalų ir darbo ministerijos teigimu, sprendimas didinti MMA siūlomas, atsižvelgiant į prognozuojamą 5,5 proc. vidutinio darbo užmokesčio augimą 2012 metais.


Premjero teigimu, pasiūlymų paketas yra “vientisas ir neskaldomas”.


Šiuo metu MMA Lietuvoje siekia 800 litų, o atskaičius mokesčius – 670 litų.


Seimas šiais metais kelis kartus svarstė MMA didinimą, tačiau parlamentarai atmetė visus siūlymus nuo spalio 1-osios didinti MMA iki 900 litų, o nuo 2012 metų sausio – iki 1 tūkst. litų. Seimas yra pritaręs, kad ateityje MMA būtų diferencijuojama, atsižvelgiant į šalies regionus, darbo pobūdį, ūkio šakas.


Paskutinį kartą minimali alga nuo 700 iki 800 litų didėjo 2008-ųjų pradžioje. Šiemet gegužę Tarptautinis valiutos fondas pareiškė, kad kol kas nerekomenduoja Lietuvai didinti minimalią algą, nes reikia išlaikyti tvarų ekonomikos augimą, o sprendimas ją didinti būtų pernelyg ankstyvas.


Tariantis dėl MMA didinimo, darbdaviai laikėsi pozicijos, kad MMA reikia padidinti bent iki 900 litų. Taip, anot jų, sumažėtų šešėlinė ekonomika, būtų pasiųstas signalas lietuviams ir užsienio investuotojams, kad šalyje gerėja ekonominė situacija ir Lietuva nėra tik pigios darbo jėgos šalis.


Lietuvos pramonininkų konfederacija sutiko, jog jau nuo šių metų liepos MMA didėtų, tačiau reikalavo proporcingai didinti ir neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD), kad liktų ta pati proporcija tarp NPD ir MMA. Jei dėl to būtų sutarta, MMA didėtų 100 litų iki 900 litų, o po pusmečio – dar 100 litų iki 1 tūkst. litų, tuo tarpu NDP turėtų išaugti atitinkamai iki 530 ir 580 litų.


MMA didinimui priešinosi smulkieji verslininkai, ypač iš regionų, tikinę, kad neatlaikys tokios finansinės naštos.


Diskusijos dėl galimo MMA didinimo Lietuvoje vyksta maždaug metus.


Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas sako, kad minimalios mėnesio algos didinimas iki 850 litų kitąmet yra kompromisinis Vyriausybės siūlymas.


“Nėra lengvų ir paprastų sprendimų, ir po visų diskusijų aš vadinu tai kompromisu”, – žurnalistams po Vyriausybės posėdžio sakė ministras.


“Vyko labai karštos diskusijos Vyriausybės pasitarime, ir ne viename. Šiaip ar taip, laikau pasiekimu, kad su socialinio ekonominio susitarimo projektu kaip tokiu į Trišalę tarybą, į dialogą su socialiniais partneriais Vyriausybei atstovaujanti pusė eina su vienu siūlymu”, – kalbėjo D.Jankauskas.


Jis priminė prieš keletą metų Trišalėje taryboje vykusias diskusijas dėl MMA didinimo, kai Vyriausybės atstovai “kalbėjo skirtingais balsais ir kiekvienas teikė savo matymus ir mąstymus”.


 


 


BNS

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!