Sadm: jokia nauja tvarka nesumažins jau paskirtų pensijų

SADM atkreipia dėmesį, jog šis siūlymas yra vienas iš variantų, kaip būtų galima ateityje skaičiuoti pensijas, kad būtų išvengta problemų, su kuriomis šiandien susiduriama. Šis siūlymas yra analizuojamas ir derinamas SADM viduje, nepateiktas derinti nei kitoms atsakingoms institucijoms, nei visuomenei, o juo labiau – Ministrų kabinetui. Svarbiausias tikslas yra surasti tokį pensijų skaičiavimo būdą, kad jis būtų naudingas žmonėms ir jie dėl to nenukentėtų.


Siūloma, kad naujoji pensijų skaičiavimo tvarka įsigaliotų nuo 2012 metų sausio 1 d. Žinoma, dėl įsigaliojimo datos ir kitų su šiuo siūlymus susijusių dalykų turės apsispręsti Ministrų kabinetas ir kitos atsakingos institucijos, kai bus pateiktas svarstyti 2012 metų „Sodros“ biudžetas. Galutiniai sprendimai bus priimami Seime, svarstant ir tvirtinant 2012 m. „Sodros“ biudžetą.


Naujoji tvarka, dėl kurios kol kas tik diskutuojama, būtų paprastesnė ir patogesnė žmonėms, nes jiems nebereikėtų patiems vaikščioti į archyvus ieškant dokumentų, įrodančių gautas pajamas bei juos pristatant „Sodrai“ – ši institucija pati turėtų visą reikiamą informaciją pensijoms apskaičiuoti. Taip pat būtų numatytas mechanizmas, kaip skaičiuoti pensijas tiems žmonėms, kurie po 1994 metų nedirbo arba gavo nedideles pajamas. 


Svarbu ir tai, kad jei būtų pritarta tokiems siūlymams, mokant pensijas vis labiau mažėtų poreikis vadovautis duomenimis apie pajamas nuo 1984 iki 1994 metų, kadangi labai dažnai duomenys nėra tikslūs. Dažni atvejai, kai asmenys turi įrodinėti darbo laikotarpius ir pajamas teismuose, pasitaiko ir apgaulės atvejų. Be to, nemažai bankrutavusių įmonių nepridavė dokumentų į archyvus ir dėl to žmonėms kyla sunkumų bandant įrodyti šias pajamas.


Taip siekiama apginti teisėtus žmonių lūkesčius pensijas skaičiuoti tik iš pajamų po 1994 metų, apginti mažas pajamas gavusių žmonių interesus. Dėl to mažėtų ir administracinės „Sodros“ išlaidos renkant bei vertinant netikslius duomenis apie išmokų gavėjų pajamas iki 1994 metų, o tai yra vienas iš valstybinio socialinio draudimo ir pensijų sistemos reformos tikslų.


Todėl SADM prašo žiniasklaidos elgtis korektiškai, neklaidinti visuomenės teikiant klaidingą informaciją, kuri kelia nerimą žmonėms.


Taip pat SADM atkreipia dėmesį, kad kaip ir buvo žadėta, nuo 2012 metų sausio 1 d. bus atstatytos dėl sunkmečio laikinai sumažintos pensijos, o 2012 m. birželį išmokėtos ir nepriemokos už 1995-2002 metus dirbusiems pensininkams.


 


 


SADM informacija


www.socmin.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!