Kreipimasis į lr prezidentę grąžinti legalų verslą

Tikėdami, kad tik skaidrus ir atsakingas verslas Lietuvoje gali garantuoti pakankamas darbuotojų pajamas sudarančias sąlygas, formuoti sveikos gyvensenos, socialinio saugumo darbo vietoje, kolektyvinių derybų ir poreikio mokytis visą gyvenimą įpročius, kreipiamės į Jūsų Ekscelenciją prašydami įvertinti šiame kreipimesi išdėstytus argumentus ir pasirašyti LR akcizų įstatymo pakeitimo projektą Nr. XIP–564, kuriuo LR Seimas sumažino etilo alkoholio akcizo tarifą.


2008m. mūsų organizacija atstovavo apie 2500 tiesiogiai stipraus alkoholio pramonėje įdarbintiems darbuotojams, tačiau šiandien darbuotojų skaičius sumažintas daugiau nei 30 proc., t.y. darbo neteko arti 700 žmonių. Trys iš keturių Lietuvos gamintojų dirba keturias darbo dienas, todėl yra ženkliai sumažėjęs jų darbo užmokestis. Atstovaudama darbuotojų interesams, mūsų profesinė sąjunga priversta sutikti su tokiomis sąlygomis, nes dėl neapgalvotos valstybės politikos 2008–2009m. akcizų srityje, stipriai išaugo nelegali alkoholio rinka, krito legalios pramonės gamyba ir pardavimai, tačiau vartojimas nesumažėjo, tik pasitraukė į šešėlį.


Tikime, jog esate susipažinusi su 2010m. rugsėjo 20d. Nr. VA-P-60-5-15 LR Valstybės kontrolės Valstybinio audito ataskaita „Akcizo mokesčio administravimas“, kurioje sakoma, kad „Akcizų pajamų planai 2008–2009 m., sumažėjus akcizais apmokestinamų prekių realizacijai ir veikiant tokiems veiksniams kaip ekonominis nuosmukis ir nelegali prekių apyvarta, nebuvo įvykdyti. Audito metu nustatyta, kad, nesuvaldant nelegalios prekių apyvartos, iš dalies nepasiekiami akcizų tarifų didinimo tikslai – papildomų pajamų į valstybės biudžetą surinkimas ir kai kurių prekių vartojimo apribojimas. Rengiant akcizų įstatymų projektus dėl tarifų keitimo, nepakankamai įvertinama, kokias neigiamas socialines ir ekonomines pasekmes gali turėti tarifų keitimas“.


Esame įsitikinę, kad šis įstatymo projektas būtų pagrindinė priemonė legaliam verslui atsikovojant prarastas pozicijas iš šešėlinės rinkos, o dėl to būtų atstatytos prarastos socialiai saugios darbo vietos, padidinti atlyginimai bei pereita prie penkių darbo dienų savaitės. Esant tokioms sąlygoms, valstybės biudžetas gautų milijonines pajamas, kurios šiuo metu nepatenka į valstybės biudžetą dėl to, kad klesti nelegali stipraus alkoholio rinka, kuri jokių mokesčių nemoka ir oficialių darbo vietų nesukuria.


Prašome atsižvelgti į mūsų organizacijos, kaip atstovaujančios ženklų sektoriaus darbuotojų  skaičių, prašymą ir pasirašyti minėtą įstatymą kaip pagrindinę priemonę, kuri įtakotų prarastų darbo vietų atstatymą legalioje pramonėje.


Profesinė sąjunga suvokia, kad žalingi įpročiai gali keistis tik esant pakankamoms darbuotojo pajamoms ir Valstybei remiant laisva valia grindžiamo darbuotojų švietimo sistemos atsiradimą mūsų krašte.


 


pagarbiai,


Gražina Gruzdienė, Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė


 


 


Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos


informacija


www.maistprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!