Prognozė: ateityje augs darbininkų algos, nes jų dar labiau trūks

Tačiau ir šiemet daugiau nei pusė Lietuvos įmonių neketina didinti atlyginimų. Specialistai atkreipia dėmesį, kad ateityje vis tiek teks didinti atlyginimus darbininkams, nes kvalifikuotos darbo jėgos ims dar labiau trūkti.


„Vis dėlto lazda visuomet turi du galus: sumažinus atlyginimą, atsiranda didelė rizika, kad siūlomas užmokestis žmonėms tampa nepatrauklus. Taigi, kyla dilema – dirbti ir netekti socialinių lengvatų bei galimybės užsidirbti nelegaliai ar naudotis bedarbio statusu. Šiame kontekste nestebina ir darbdavių atsiliepimai apie sunkumus ieškant tinkamų darbuotojų ir pranešimai apie didėjančią emigraciją. Aišku viena – ateityje įmonėms teks peržiūrėti darbininkų atlyginimus, nes darbo jėgos, ypač kvalifikuotos, ims dar labiau trūkti“, – pranešime cituojama bendrovės generalinė direktorė Baltijos šalims Neda Songinaitė.


Bendrovės atlikto tyrimo duomenimis, Lietuvoje 2009 m. gegužę-2010 m. gegužę toje pačioje pareigybėje dirbančių žmonių atlyginimai vidutiniškai sumažėjo 2,3 proc.


Kai kuriose bendrovėse atskirų darbuotojų fiksuoti atlyginimai buvo mažinami 20-30 proc., o kitose pavieniams darbuotojams jie didėjo ir 10-15 proc.


„Hay Group“ atliktame tyrime dalyvavo 214 Lietuvos įmonių.


 


 


Rasa Lukaitytė


www.DELFI.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!