Pinigai pensijoms – iš didesnių mokesčių?

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos darbo grupė kol kas ginčijasi, kaip nuo 2012 metų turėtų būti skaičiuojama pensija.


Koncepciją darbo grupė turi užbaigti iki kitų metų vasario.


Tačiau socialinio draudimo reforma jau šį rudenį turėtų virsti aršiausių ginčų objektu.


Senatvės pensijos dydis gali būti apskaičiuotas per gyvenimą sukaupus taškų skaičių.


„Ši sistema yra sėkmingai prigijusi Vakaruose. Pagal ją žmogaus sumokėtos įmokos ir stažo metai virstų apskaitos vienetais – taškais. Taigi taškai būtų kaupiami visą gyvenimą”, – „Lietuvos rytui“ teigė grupės narys Teodoras Medaiskis.


Tiesa, kol kas nesutariama, kaip tiksliai nustatyti taškų vertę.


Svarstomas ir kitas būdas – pereiti prie virtualiųjų asmeninių sąskaitų sistemos. Šį pasiūlymą pateikė Lietuvos banko analitikas Raimondas Kuodis.


„Žmogus galėtų visada pasitikrinti, kiek jis prikaupė pensijai. Tai skatintų gyventojus kuo ilgiau likti darbo rinkoje”, – pridūrė T.Medaiskis.


Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko, abi sistemos panašios: „Kitų alternatyvų nėra. Reikės rinktis vieną jų.”


Pasak „Lietuvos ryto“, pensijų sistemos ekspertai sutinka, kad dabartinė senatvės pensijų skaičiavimo tvarka nėra teisinga ilgai dirbusių žmonių atžvilgiu.


„Pensijų suvienodėjimas kerta pačią socialinio draudimo idėją. Daugiau dirbę ir daugiau sumokėję į „Sodrą” gyventojai pensijos gauna beveik tiek pat, kiek dirbę mažiau. Didžiausias pensijas užsidirbę asmenys prarado daugiausia”, – „Lietuvos rytui“ konstatavo T.Medaiskis.


Pasak jo, 2012-ieji – pats laikas grįžti prie skirtingų pensijų dydžių.


„Kai jau kapstysimės iš krzės, bus didesnės įplaukos, daugiau dirbusiems žmonėms reikia grąžinti didesnes pensijas”, – įsitikinęs darbo grupės narys.


D.Jankauskas taip pat mano, kad ateityje daugiau įmokų sumokėję žmonės turėtų gauti didesnes pensijas.


Dar vienas svarbus siūlomas pakeitimas – bazinę pensiją mokėti iš valstybės biudžeto, o papildomą – iš „Sodros”. Dabar viską moka „Sodra”.


„Jei darbo grupė spės iki vasario mėnesio parengti projektus, manau, 2012-ieji yra reali data”, – apie naujovės įsigaliojimą „Lietuvos rytui“ kalbėjo D.Jankauskas.


Tiesa, dar reikės apsispręsti, kokią dalį pensijos perkelti ant visų mokesčių mokėtojų pečių.


Finansų ministrė Ingrida Šimonytė anksčiau yra užsiminusi, kad jeigu bus apsispręsta bazinę pensiją perkelti ant biudžeto pečių, teks didinti gyventojų pajamų (GPM) arba pridėtinės vertės mokestį (PVM).


Tokiu atveju galėtų mažėti socialinio draudimo mokesčiai.


„Lietuvos rytas“ primena, kad ministrė linkusi pritarti GPM, o ne PVM didinimui.


D.Jankauskas vakar dar vylėsi, kad pavyks išvengti nepopuliarių sprendimų: „Galbūt biudžetas taip bus perskirstytas, kad nereikės didinti mokesčių.”


Pagal darbo sutartis dirbantys biudžetininkai kitąmet gyvens iš tų pačių sumažintų algų. Todėl pedagogai, socialiniai darbuotojai, bibliotekininkai, valstybės ir savivaldybių tarnautojai kitąmet turės tenkintis šiandieniais atlyginimais. Taip vakar nutarė Vyriausybė.


Valstybės tarnautojai gali apeiti šį reguliavimą pakeitę vidaus biudžeto skirstymą.


Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos darbo grupė taip pat siūlo atsisakyti valstybinių pensijų, nebeskirti pirmojo ir antrojo laipsnio valstybinių pensijų už nuopelnus.


Kaip rašo „Lietuvos rytas“, valstybės peilio neišvengs ir sportininkų bei artistų rentos. Tiesa, ketinama keisti jų skyrimo sąlygas, įvertinant rentos gavėjo pajamas.


 


 


LIETUVOS RYTAS


www.lrytas.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!