Profesinė sąjunga reikalauja nušalinti mokyklos vadovę

Prieš pusantrų metų direktorei iš darbo atleidus vieną pedagogę, jos pusėn stojo keturios kolegės. Jos paliudijo teisme, kad mokyklos direktorė Milda Bajevienė ją neteisėtai atleido iš darbo. Direktorė M.Bajevienė tvirtino, kad mokytoją L.Bernadickienę atleido turėdama įrodymų, jog ji visą mokinių atostogų savaitę nesirodė darbe, tačiau kitos mokytojos teisme tai paneigė. Teismas mokytojomis nesuabejojo ir priėmė sprendimą, kad mokytoja L.Bernadickienė iš darbo buvo atleista neteisėtai.


Keršydama mokytojoms direktorė sudarė komisiją, kuri neva įrodė, kad mokytojos melavo. Nei profesinei sąjungai, nei savivaldybės atstovams mokyklos vadovė nesiteikė atskleisti komisijos sudėties. Keturioms mokytojoms buvo pranešta, kad jos yra atleidžiamos iš darbo. Dvi mokytojos jau gavo atleidimo lapelius, trečioji pedagogė šiuo metu atostogauja, dar vienai išgirdus tokią naujieną sušlubavo sveikata, tad ji šiuo metu turi nedarbingumo lapelį.


Viena iš atleistų mokytojų, mokyklos profesinės sąjungos pirmininkės pavaduotoja Gintautė Preidienė pasakojo, jog prieš teismui priimant galutinį sprendimą direktorė jas pasikvietė ir bandė psichologiškai spausdama priversti pakeisti parodymus. „Kadangi nesutikome, kitą dieną mums buvo pranešta, kad visos keturios esame atleidžiamos iš darbo.“ – teigė G. Preidienė.


Anot G.Preidienės, priežastis, kodėl jos yra atleidžiamos, neaiški: „Mums buvo pasakyta, kad sudaryta speciali darbo drausmės komisija pateikė išvadas dėl nederamo pradinių klasių mokytojų elgesio, o mes atsisakėme su jomis susipažinti ir parašyti pasiaiškinimus. Mes nieko nežinojome apie šią komisiją, kas buvo jos nariai. Direktorė neturi jokių įrodymų, kad mes teisme melavome, todėl bandė naudodama psichologinį šantažą mus paveikti.“


Kolegių pakviestas Lietuvos švietimo profesinės sąjungos konsultantas Romas Turonis bandė mokyklos direktorę atvesti į protą, gražiuoju prašė atšaukti įsakymus dėl atleidimų, tačiau direktorė nesitraukė. Todėl Vilniaus švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkė Rūta Osipavičiūtė pagalbos kreipėsi į miesto Švietimo departamento direktoriaus pavaduotoją  Julių Skestenį, kuris nurodė direktorei M.Bajevienei atšaukti sprendimą dėl pedagogių atleidimo iš darbo.


„Mūsų nuomone, direktorė viršijo savo įgaliojimus. Nurodėme jai atšaukti savo sprendimą dėl mokytojų atleidimo, bet jei ji to nepadarys, tuomet teisininkai spręs, kaip turime elgtis toliau“, – sakė Švietimo skyriaus vedėjas Julius Skestenis. Tačiau direktorė nepakluso ir departamento nurodymui.


Šiuo metu yra sudaryta komisija, kuri tiria direktorės veiklą. Parengta pažyma dėl neteisėtų veiksmų, laukiama direktorės raštiškų paaiškinimų. VŠDPS reikalauja, kad nekompetentinga direktorė būtų nušalinta nuo pareigų, o mokytojos būtų gražintos į darbą. „Prieš kurį laiką direktorė yra gavusi drausminę nuobaudą – papeikimą, todėl negali toliau vadovauti mokyklai“, – teigė R. Osipavičiūtė.


Mokytojas palaiko ir vaikų tėvai. Tėvų atstovė mokyklos taryboje Rima Žvirblienė sakė, kad dės visas pastangas, kad mokytojos būtų gražintos į darbą.


 


LŠPS informacija


www.svietimoprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!