O kada į pensiją išeis tik šimtamečiai?

Tik tiek tesugebame. Didinti pensinį amžių. Mažinti motinystės pašalpas. Įšaldyti vaiko pinigus ties 52-97,5 lito riba. O kas toliau? O toliau ir vėl teks didinti pensininkų amžių. Tarkime, iki 70 m. Nes trūkstant jaunų žmonių, vaikų, Lietuva bus galutinai įšaldyta. Tik senukai, lazdelėmis pasiramsčiuodami, kels ant lazdų mūsų ekonomiką. Darbuosis statybose, prie staklių. Vairuos, mokys ir gydys. Ir tiesiai nuo varstotų, plūgų, kombainų bus išvežioti į kapines. O prie katafalkų vairų sėdės tokie patys senukai.

Laipsniškai nunyks tos mokslo sritys, kur reikia guvaus, greito mąstymo. Tačiau ypač išsikeros gerontologijos studijos. Tad tas premjero fantazijų lokomotyvas, vežantis mus į aukštąsias technologijas, iš tiesų veža į kitas technologijas. Senatvinių prieš pensinių paslaugų. Tarkime, kaip stogdengį, atlinguosiantį į darbą su dviem lazdelėmis, saugiai užkelti ant stogo. Keliais jūriniais mazgais pririšti, kad nenusiristų? Arba kaip 64,5 m. mokytojai prieš mokinius suvaidinti jaunatvišką. Įšokti į džinsus ar nusidažyti plaukus žaliai?

Krizė, “Sodros” gelbėjimas, pensinio amžiaus suvienodinimas su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis yra tik naivūs pretekstai. Demografinė situacija tik blogės. Nes valdžia nieko nepadarė, kad išlaikytų Lietuvoje jaunus, energingus piliečius. Jaunimas sprunka iš Lietuvos masiškai. Vieni – mokytis užsienyje. Kiti – dirbti. Kuo jaunesni apsisprendžia išvažiuoti, tuo mažiau vilties, kad grįš. Nes kuo jaunesni išvažinėja, tuo greičiau adaptuojasi kitame krašte. Tad jei nestabdomas nunyksta jaunasis srautas, savaime didėja senasis. Kasmet jis taps ligotesnis, nes nuo jo tolsta reformuojama sveikatos apsaugos sistema. Su šeimos gydytoju-dispečeriu. Turinčiu vienintelę funkciją. Nutolinti ligonį nuo gydytojų specialistų. Kai iki chirurgo ar oftalmologo jau reikia šuoliuoti ne tiesiai, o aplinkiniais keliais. Kai gimdyklų ar chirurginių nelieka rajonų ligoninėse. Aišku, kam tos gimdyklos, jei niekas negimdys. O kam tos chirurginės? Kuo žmonės bus nesveikesni, tuo greičiau išmirs. Neapkraus “Sodros”.

Valdžiai reikia tik sugalvoti optimalų pensinį amžių, kurio dauguma dabartinių dirbančiųjų jau negalėtų pasiekti. Nei šliauždami, nei saujomis gerdami vitaminus. Štai tada “Sodra” būtų galutinai išgelbėta.

Su piliečiais kariaujama tarsi su Dzūkijos mašalais. Būdas tas pats. Apsunkink mašalų ar žmonių kartų atsinaujinimą, ir mašalai ar žmonės nunyks. Padaryk taip, kad jaunos šeimos nenorėtų gimdyti vaikų. Nenorėtų gyventi Lietuvoje. Tos, kurios norėtų, vis vien turėtų išvykti. Nes negauna darbo. Ir negaus. Nes universitetai be jokios ateities perspektyvos štampuoja bakalaurus, magistrus. Nors verčiau įvairios mokyklos štampuotų santechnikus, elektrikus. Toks jaunimas būtų sėslesnis. Tokių profesijų paklausa net ir per krizes didesnė.


 


 



RESPUBLIKA


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!