Valdininkų armija mažinama nemokšiškai

Pernai rudenį tarnybą turėjo palikti septyniolika Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) darbuotojų. Vieni jų išėjo tyliai, bet kai kurie supykę pradėjo ieškoti teisybės.


Į teismą kreipęsis buvęs SAM vidaus audito skyriaus vedėjas Gediminas Valantavičius jau įveikė pirmąją ginčo su buvusiais darbdaviais pakopą. Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė sprendimą grąžinti jį į buvusias pareigas, taip pat priteisė atlygį už visą priverstinės pravaikštos laiką.


Kartu teisėjai įjungė skaitiklį: jeigu aukštesnės instancijos teismas irgi pripažins SAM klaidas, kompensacija G.Valantavičiui už priverstinę pravaikštą gali brangiai kainuoti valstybei.


Nors pareigybės, kurias ėjo septyniolika žmonių, buvo naikinamos nuo spalio 1-osios, įspėjimai apie tai jiems buvo įteikti rugsėjo 16-ąją. Ne prieš du ir ne prieš keturis mėnesius, kaip to reikalauja Valstybės tarnybos įstatymas ar Darbo kodeksas.


Tuometinis ministras Algis Čaplikas apie vidaus audito skyriaus vadovo atleidimą turėjo informuoti Finansų ministeriją ir nurodyti priežastis. Bet to nebuvo padaryta. Be to, įspėjimo lapeliai buvo įteikti ne visiems, bet tik daliai ministerijoje dirbusių pensinio amžiaus darbuotojų.


Vilniaus apygardos administracinis teismas nusprendė, kad G.Valantavičius, kaip karjeros valstybės tarnautojas, buvo atleistas neatsižvelgiant į įstatymo reikalavimus.


 


ELTA


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!