Valdantieji pralošė balsavimą dėl socialinių išmokų įstatymo skundimo kt

Šį teisės aktą grupė parlamentarų jau yra apskundusi anksčiau, tačiau jei tam pritartų visas Seimas, skundas KT būtų nagrinėjamas be eilės.


Už Socialinių išmokų perskaičiavimo ir laikino mokėjimo įstatymo bei dar kelių teisės aktų apskundimą KT antradienį po pateikimo balsavo 64 Seimo nariai, prieš buvo 35 parlamentarai ir 26 tautos atstovai balsuodami susilaikė. Ir nors po balsavimo keletas politikų aiškino balsavę kitaip, tačiau Seimo pirmininkė Irena Degutienė balsuoti iš naujo nebeleido.


Opoziciniai socialdemokratai KT taip pat yra apskundę sveikatos apsaugos reformą, tačiau kreipimuisi dėl švietimo reformos parlamente buvo pasipriešinta.


Kad kreipimasis į KT būtų priimtas, Seime dar reikės dviejų balsavimų, tačiau pirminiu rezultatu pasipiktinęs premjeras Andrius Kubilius pareikalavo, kad kreipimosi iniciatoriai pateiktų ir biudžeto pataisas, kuriose aiškiai nurodytų, iš kur reikės imti lėšų, jeigu KT nutartų, kad laikinas pensijų, pašalpų bei atlyginimų mažinimas buvo neteisėtas.


Latvijos Konstitucinis Teismas anksčiau yra pripažinęs, kad 2009 m. biudžeto pataisos, pagal kurias numatyta sumažinti pensijas, yra neteisėtos.


DELFI primena, kad Seimas pernai gruodį priėmė Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikiną įstatymą, kuriuo nuo sausio 1 d. sumažėjo didesnės nei 650 Lt senatvės, netekto darbingumo ir kitos pensijos, aptirpo motinystės (tėvystės) pašalpos, nukirptos nedarbo socialinio draudimo išmokos, vaiko pinigai.


Įstatyme nurodoma, kad jis turėtų galioti 2010-2011 m. Po šio laikotarpio išmokos esą turėtų grįžti į dabartinį lygį, o senatvės pensininkams pažadėta ateityje kompensuoti dalį sumažintos pensijos, tačiau aiškus kompensavimo mechanizmas iki šiol nėra sukurtas.


Drauge su laikinuoju įstatymu, buvo sumažinti ir baziniai valstybės tarnautojų, politikų, mokytojų bei bibliotekininkų darbo užmokesčio dydžiai. Valstybės tarnautojams bei politikams bazinis dydis per du kartus sumenko nuo 490 Lt iki 450 Lt, o mokytojams ir bibliotekininkams – nuo 128 Lt iki 122 litų.


 


 


paruošta pagal Eglės Samoškaitės straipsnį


www.DELFI.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!