A.kubilius apie sveikatos draudimo mokestį: reikėtų žiūrėti ramiau

Premjeras Andrius Kubilius ragina į situaciją žiūrėti ramiau ir siūlo palaukti darbo grupės išvadų.


„Aš tik noriu pastebėti, kad žmonės ramiau žiūrėtų. Tikrai niekas nedega, nei dabar niekas nereikalauja šiandien ar rytoj susimokėti kokius įsiskolinimus, nei kitų veiksmų imtis. Mes dabar analizuojame situaciją, pasiūlymus ir tikrai rasime, – po pirmadienio Vyriausybės pasitarimo kalbėjo premjeras.


Speciali iš kelių ministerijų specialistų sudaryta darbo grupė savo išvadas turėtų pateikti kitą savaitę.


Jo teigimu, ketinama priimti tokius sprendimus, kad ateityje sistema veiktų be sukrėtimų ir visi gyventojai būtų apdrausti sveikatos draudimu.


„Man tai daugiau nerimo kelia tai, kaip veikia mūsų sveikatos sistema, jeigu staiga paaiškėja, kad 100 tūkst. ar 200 tūkst. piliečių gali būti visiškai neapdrausti. Iš tikrųjų čia turime ieškoti ilgalaikių sprendimų. Tikrai daug dėmesio skirsime tam, kad ateityje sistema susitvarkytų ir veiktų normaliai, o žmonės būtų garantuoti, kad nepaklius į tokią situaciją, kai paaiškės, kad jie nėra apdrausti“, – sakė A. Kubilius.


DELFI primena, kad 150-200 tūkst. gyventojų savo preliminarioje pajamų deklaracijoje už praėjusius metus rado įsiskolinimą valstybei už PSD mokestį. Pagal įstatymus niekur nedirbantys, nesimokantys ar valstybės lėšomis nedraudžiami gyventojai kas mėnesį po 72 Lt patys savarankiškai turi sumokėti PSD. Per metus tai sudaro per 800 Lt.


Lietuvos darbo birža antrą savaitę iš eilės skelbia registruojanti kur kas daugiau bedarbių nei įprastai. Pavyzdžiui, praėjusią savaitę Lietuvoje įregistruota beveik 70 proc. daugiau bedarbių nei prieš tai buvusią – 11,6 tūkst.


 


Rasa Lukaitytė, www.DELFI.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!