Pedagogai savivaldybėms mauna apynasrius

Rengia sutartis


Ikimokyklines įstaigas ginančios profesinės sąjungos neria apynasrį veržtis diržus raginančioms savivaldybėms. Pedagogų gynėjai reikalauja Panevėžio vadovų pasirašyti sutartį, įpareigojančią su darbuotojais derinti taupymo būdus.


„Mums labai nepatiko, kad Panevėžio savivaldybės vadovai su ikimokyklinių įstaigų direktoriais svarsto, kaip taupyti biudžeto lėšas, bet nesitaria su pačiais darbuotojais. Žinome, kad vyko toks Savivaldybės ir lopšelių-darželių vadovų susitikimas, į kurį nebuvo pakviesti lopšelių-darželių darbuotojai“, – valdžios daromą spaudimą pastebi Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius.


Darbuotojų gynėjai siekia pasirašyti su Savivaldybe sutartį, kuria remiantis vadovai netektų teisės vieni nuspręsti, kaip taupyti ikimokyklinių įstaigų lėšas. Profesinė sąjunga taip pat siekia, kad sunkmečiu dėl skylėtų savivaldybių biudžetų neišvengiamos taupymo priemonės būtų terminuotos.


„Siekiame apsaugoti darbuotojus, kad pagerėjus ekonominei situacijai jie nebūtų verčiami kažko atsisakyti tik todėl, jog kažkada jau taip dirbo“, – teigė A.Jurgelevičius.


 


Mato pažeidimų


Pirmininko nuomone, sutartyje taip pat numatoma sąlyga, įpareigojanti švietimo įstaigų vadovus suteikti darbuotojams informaciją, susijusią su jų darbo sąlygomis ir užmokesčiu. „Ne paslaptis, kad kai kurie lopšelių-darželių direktoriai dažnai vengia paviešinti etatų sąrašą ar pareigybių koeficientus. Švietimo sistemoje susidariusi tokia situacija, kad įstaigų vadovai, laukdami galimo ekonominės situacijos pablogėjimo, darbuotojams veržia diržus labiau nei reikėtų“, – pastebi A.Jurgelevičius.


Dėl skurdaus Panevėžio savivaldybės šiųmečio biudžeto miesto ikimokyklinių įstaigų darbo užmokesčiui lėšų užtenka tik dešimčiai mėnesių. Lopšelių-darželių darbuotojų atlyginimams trūksta daugiau nei 4 mln. litų.


Profesinė sąjunga siekia, kad iš valstybės biudžeto Panevėžio savivaldybei grąžintos įsiskolinimo už praėjusius metus dalies – 6 mln. litų – bent 2 mln. Lt atitektų lopšeliams-darželiams.


„Ir premjeras, ir švietimo ministras pasisako už tai, kad Vyriausybės pervestas lėšas savivaldybės panaudotų labiausiai socialiai pažeidžiamoms įstaigoms paremti. Vieni iš tokių yra ir lopšeliai-darželiai. Ne vienoje savivaldybėje ikimokyklinės įstaigos taupo versdamos darbuotojus nemokamai dirbti. Oficialiai žmonės ima nemokamas atostogas, bet vis tiek privalo eiti į darbą“, – teisės aktų pažeidimus pastebi A.Jurgelevičius.


 


Taupyti nespaus


Konkrečias sutarties sąlygas profesinių sąjungų atstovai su Panevėžio vadovais ketina aptarti dar šį mėnesį. Pasak miesto vicemerės Gemos Umbrasienės, susitarimą sunkina tai, kad Panevėžyje veikia net trys švietimo darbuotojų profesinės sąjungos.


Vicemerė tvirtina, jog įstaigos nebus spaudžiamos taupyti.


„Susitikę su ikimokyklinių įstaigų direktoriais prašėme, kad sprendimai dėl taupymo nebūtų nuleidžiami darbuotojams neatsižvelgus į jų galimybes. Galbūt netgi ne visi gali eiti nemokamų atostogų. Mažai uždirbantiems žmonėms tai gali būti per daug skausminga“, – teigė G.Umbrasienė.


 


Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ


Sekunde.lt ir LŠPS informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!