Joks darbo kodekso straipsnis netrukdo verslui

Siūlome visiems skaitytojams su šia nuomone susipažinti.
Vakar per visas naujienų laidas nuskambėjo Premjero komentarai apie verslo gaivinimą (skatinimą). Tiesiog Laisvosios rinkos prezidentės žodžiai ir mintys.  Na, niekaip negalima apsieiti be darbo kodekso pakeitimų. Žlugs verslas, jeigu nebus keičiamas DK. Tiesiog komedija. Kai aukščiausi valdžios pareigūnai taip kalba, iš karto kiekvienas žmogus supranta kieno interesus atstovauja šie žmonės. Gal paramos bedarbiams darbo grupėje būrų galima paprašyti, kad Mokesčių inspekcija ar kita institucija pateiktų duomenis, kiek ir kaip sumažėjo vadovų, pagrindinių akcininkų ar savininkų atlyginimai šios krizės metu? Juk šie siūlomi pakeitimai tik atriš darbdaviams rankas atleisti ilgesnį darbo stažą turinčius (vyresnius)  darbuotojus be didesnių išmokų ir priimti jaunus, aišku su mažesniu atlyginimu, už kuriuos reikės mokėti tik minimalius mokesčius ir dar, ko gero, bus galima pasinaudoti Europinėmis lėšomis. Siūlomas jaunų žmonių įdarbinimo laikotarpis 1 metai, taps nuolatine praktika, kai darbdavys po metų su jais atsisveikins ir priims kitus, taip kaip dabar darbdaviai elgiasi su darbo biržos įdarbintais darbuotojais. Ar moraliai ir socialiai teisinga gerinti vienos gyventojų amžiaus kategorijos padėtį darbo rinkoje kitų amžiaus grupių sąskaita. Darbuotojai, kurie ilgą laiką dirbo įmonėje, kūrė pridėtinę vertę, bus prilyginami tik įsidarbinusiems darbuotojams. Štai kaip pas mus vertinami darbuotojai…

Siūlytumėm pasidomėti, kaip normaliose Europos Sąjungos šalyse vertinami didesnį darbo stažą turintys darbuotojai, gal pasidarys gėda, kad prieš savo ilgalaikius, sąžiningus darbuotojus pati valdžia pradeda tiesiog genocidą. Kol vyksta rinkimai – visi vienu balsu šaukia ir dievagojasi, kad rūpinsis žmonėmis, o kai ateina į valdžią, tai žmonėmis tampa tik verslininkai.

Dirbu gamybos įmonėje ir atsakingai galiu pasakyti, kad joks Darbo kodekso straipsnis netrukdo verslui, jeigu savininkas (verslininkas),  darbdavys yra padorus, sąžiningas žmogus. Galimi ir viršvalandžiai ir suminė darbo laiko apskaita ten, kur ji reikalinga. Kolektyvinėje sutartyje aptariame visus klausimus ir susitariame tiek dėl sutrumpintos savaitės, tiek dėl viršvalandžių ir kt. dalykų. Nei darbuotojai, nei profsąjunga nėra suinteresuoti trukdyti verslo vystymui. Visi nori dirbti ir užsidirbti.

Milda Baranauskienė


AB “Alita” profesinės sąjungos pirmininkė

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!