Šiaulių pagrindinės mokyklos kyla į kovą

Pagrindinėse — geriau


Jovaro pagrindinėje mokykloje praėjusį penktadienį sušauktas forumas vyko audringai. Diskusijas iššaukė Savivaldybės darbo grupės siūlymai dėl mokyklų tinklo optimizavimo ir aštrėjanti mokyklų konkurencija dėl būsimų pirmokų.
Rugsėjį dvidešimt dvi mokyklos — pagrindinės ir pradinės — turės pasidalyti 1000 pirmokų. Kodėl pradinėms leidžiama rinkti po tris pirmąsias klases, o pagrindinėms tik po dvi?
Pradinės mokyklos jau seniai vieningai politikams įrodinėja savo teisę išlikti. Pagrindinės vienytis pradėjo tik dabar.
Forumo dalyviai miesto merui Genadijui Mikšiui ir kitiems Tarybos nariams įrodinėjo, jog nereikia atidėlioti iki 2012 metų pradinių mokyklų prijungimo prie pagrindinių. Toks jungimas padėtų racionaliau naudoti lėšas. Įrodinėta, pagrindinės mokyklos turi daugiau galimybių užtikrinti kokybišką ugdymą. Pradinės neturinčios nei specializuotų kompiuterių klasių, nei normalių sporto salių, aikštynų ar stadionų ir panašiai.
Pradinės neišsilaikančios iš mokinio krepšelio. Pernai joms reikėjo pridurti pusę milijono litų. Nuskambėjo mintis, kad jeigu jau pradinės nori išlikti, tai tegu „tėvai primoka“.
Ragainės pagrindinės mokyklos atstovė Vilija Kladkienė akmenį metė į miesto Tarybos pusę: „Politikai pasakė, kad sprendimų nepriiminės, nes jiems rinkimai ant nosies. Kaip mes — mokytojai — dirbame klasėje iki paskutinio skambučio, taip norime, kad ir politikai savo pareigą atliktų nuo pat kadencijos pradžios iki galo.“


Būtų dvi pusės — kiltų mūšis


Meras G.Mikšys bandė šmaikštauti: „Jeigu surengtume susitikimą, kuriame dar dalyvautų pradinių mokyklų atstovai, tai kiltų antrasis Saulės mūšis“.
Meras gynėsi: „Politikai nuo profsąjungų skiriasi tuo, kad turi priimti tokius sprendimus, kurie visiems tiktų.“ Tačiau čia pat tvirtino: “Visų pradinių nelikviduosi, o visų pagrindinių neišlaikysi.“
Taryba sausį ketinanti dar sykį peržiūrėti teritorijas, priskirtas mokykloms aptarnauti. G.Mikšys manąs, jog galima būtų komplektuoti klases per Savivaldybės Švietimo skyrių. Dabar, anot mero, „geri tie direktoriai“, todėl eina vaikai į mokyklas ir iš nepriskirtų teritorijų.
Švietimo skyriaus vedėja Violeta Damskienė pastebėjo, jog gaji yra nuostata: „Kitus tvarkykite, bet nelieskite manęs.“ Ji siūlė: “Turite susitarti su kaimynais, kaip toliau gyvensite.“ Dėl mokinių skaičiaus mažėjimo gresia ne tik pradinių jungimas prie pagrindinių mokyklų. Greitai bus nešvengiamas ir pačių pagrindinių mokyklų jungimas.
Minimalus mokinių skaičius pagrindinėje mokykloje turėtų būti 380. Tiek mokinių jau nėra Zoknių, Salduvės pagrindinėse mokyklose.
V. Damskienė forumo dalyvius ragino pažvelgti realybei į akis: „ 2015 metais mieste moksleivių bus tik 12 tūkstančių, iš jų 4 tūkstančiai mokysis gimnazijose, 8 tūkstančiai — visose likusiose. Padalykite iš mokyklų skaičiaus ir sužinosite, kiek mokinių turėsite.“


Reikalavimai


Forumas priėmė rezoliuciją, kurioje reikalaujama nuo 2010 metų rugsėjo 1 dienos jungti lopšelių— darželių patalpose įkurtas pradines mokyklas prie pagrindinių.
Iškelti ir reikalavimai kontroliuoti perpildytų mokyklų mokinių skaičių, pirmųjų klasių komplektavimo tvarką. Informuoti viešai tėvus apie mokyklos patalpų atitikimą higienos normoms. Savivaldybės biudžeto lėšas, skiriamas vienam mokiniui, optimizuoti visoms mokykloms. Pasiūlyta keisti asocijuotas sutartis tarp mokyklų. Sutartyse aptarti tik ugdymo proceso tęstinumo, mokinių adaptacijos ypatumus, o ne skatinti jomis reguliuoti mokinių srautus.
Specialiąsias lėšas, sukaupiamas mokyklose, siūloma grąžinti mokykloms ūkinei veiklai vykdyti.


NUOTRAUKOJE: Šiaulių merui Genadijui Mikšiui teko atremti audringą forumo dalyvių ataką: „ Turime priimti spendimus, kurie visiems tiktų, bet visų pradinių nelikviduosi, o visų pagrindinių neišlaikysi.“ (Giedriaus BARANAUSKO nuotr.)


 


Šaltinis: http://www.skrastas.lt/?data=2010-01-25&rub=1065924810&id=1264339376


ŠIAULIŲ KRAŠTAS


Rūta JANKUVIENĖ, „Šiaulių kraštas”


 


www.svietimoprofsajunga.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!