„sveikatos apsaugos reforma ir pacientų teisės“

Seminare dalyvavo Utenos rajono bei Utenos apskrities valdžios atstovai, įmonių vadovai,      darbuotojų šalies – profesinių sąjungų  atstovai,   bei  Utenos  rajono ir Utenos apskrities  Trišalių  Tarybų nariai.


Renginį  pradėjusi Laimutė  Taleikienė – LPSK Socialinio dialogo koordinatorė  Utenos regione, LPSK Utenos rajono  centro pirmininkė,  pristatydama seminaro dalyvius ir  svečius pasakė, kad ši tema pasirinkta neatsitiktinai. Nenorime grįžti į dienas, kai Utenos regiono profesinės  sąjungos privalėjo padėti visuomenei (pacientams) apsiginti nuo neiškaus investuotojo norinčio be triukšmo privatizuoti didžiąją dalį VšĮ Utenos PSPC paslaugų. Dabar, naujoji Seimo dauguma skelbia sveikatos apsaugos  reformą. Kokia ji bus? Ar bus prieinama susirgus paprastam  žmogui, ar ja galės naudotis tik turtingieji? Vargšai atiduoda paskutinį litą už vis labiau branginamus vaistus – pildys vaistinių tinklų monopolistų kišenes.


Sveikinimo žodį tarė Utenos rajono meras Alvydas Katinas, jis akcentavo Utenos rajono  trišalės tarybos  reikšmę, kurios iniciatyva atiteko LPSK Utenos regioniniam centrui, jo veikla nenusivylė, todėl linkėjo ir ateinančiais  metais sėkmingai  bendradarbiauti.


Sveikatos apsaugos ir jos reformos klausimais seminaras organizuojamas pirmą kartą, organizatoriams svarbu žinoti, kokias  funkcijas ir  galimybes  teikti paslaugas  atlieka  Valstybinė ligonių  kasa ir Teritorinės  ligonių kasos. Apie  visa tai  pranešimą skaitė Panevėžio  Teritorinės ligonių kasos   direktoriaus pavaduotoja  Emilija  Vilienė, supažindindama  su Valstybinės ligonių kasos struktūra, Teritorinių ligonių kasų  funkcijomis, teisėmis ir veiklos rezultatais.


Gediminas Griškevičius – VšĮ „Utenos  apskrities ligoninė“ direktorius,  perskaitė pranešimą  apie VšĮ „Utenos  apskrities ligoninė“ sveikatos apsaugos reformos viziją, jis be kitos svarbios informacijos  pasakė, kad Utenos apskrities ligoninės statusas išliks toks pat, be to, matąs labai  daug  spragų pačiame įstatyme.


Vladislovas Kadleris – VšĮ Utenos PSPC  direktorius, kalbėdamas apie šios įstaigos reformą, sakė, kad šioje įstaigoje esminių reformų nebus, pirmenybė teikiama ne privačioms  struktūroms o, kad Valstybė privalo rūpintis savo piliečiais ir sveikatos apsaugos sritimi. Svarbiausia reforma jis įvardijo tai, kad po metų bus  reorganizuotas aukšto lygio Dienos stacionaras. 


Apie Utenos rajono gyventojų sveikatą ir visuomenės sveikatingumo rodiklius išsamų pranešimą perskaitė Eligija  Židoninė – Utenos rajono savivaldybės administracijos socialinės rūpybos  skyriaus savivaldybės gydytoja, pabrėždama, kad ne tik Lietuvoje , bet ir Utenos rajone  bei Utenos apskrityje  dominuoja  širdies  ir  kraujagyslių ligos, apsinuodijimų rodikliai didesni, negu Lietuvos Respublikos  vidurkis, o susirgimai tuberkulioze mažėja dėl VšĮ „Utenos apskrities ligoninė“  gero ir sėkmingo gydymo bei prevencinio darbo.


 


Dėl neatidėliotinų  priežasčių negalėjusiai atvykti Lietuvos pacientų teisių atstovų organizacijų    Tarybos ( LPOAT) pirmininkei Vidai  Augustinienei, jos  atsiųstus  net du  pranešimus, ginančius  pacientų teises patikėta  perskaityti Laimutei Taleikienei, Utenos  regiono centro pirmininkei.


 


Pirmasis – apie LPOAT tikslus, misiją, bendradarbiavimą tarp įvairių organizacijų, atstovavimą, dalyvavimą visuomeninėje veikloje, bendradarbiavimą su LR Seimu, Sveikatos apsaugos ministerija, Socialinės apsaugos ir darbo bei kitomis ministerijomis, Valstybine ligonių kasa,  dalijantis abipuse vertinga informacija, aptariant svarbiausius klausimus, padedama rasti optimaliausius uždavinių sprendimo būdus. Kitas, labai  svarbus Vidos Augustinienės atsiųstas  pranešimas: apie Europos pacientų  forumo ( EPF)  manifestą , kuriame be kita ko sakoma: „EPF atstovauja daugiau negu 150 mln.  Europos Sąjungos žmonių, sergančių įvairiomis ligomis. LPOAT – EPF nare tapo 2007 m. LPOAT vienija 26 įvairiomis sunkiomis lėtinėmis ligomis sergančiųjų organizacijas (~18 tūkst. individualių narių) ir atstovauja beveik 1 mln. sergančių Lietuvos gyventojų.


EPF vizija: Ateityje visoje Europos Sąjungoje sukurti aukštos kokybės į pacientą orientuotą, lygiavertę sveikatos priežiūrą. Veikti mus skatina 150 mln. priežasčių. 2009 m. EPF pacientų manifestas – lygiateisė galimybė  visiems pacientams  laiku sužinoti  patikimą, faktinę diagnozę,  gauti gydymą ir paramą, skirti daugiau informacijos ir išteklių, kad pacientai kartu su gydytojais galėtų priimti sprendimus  dėl gydymo. 2009 m. EPF pacientų manifestas  ragina, kad   ne tik Briuselyje bet ir visoje Europos Sąjungoje turi būti išgirstas  pacientų balsas – sakoma šiame pranešime.


Seminaro  dalyviai labai aktyviai diskutavo apie įvairiose  sveikatos  apsaugos įstaigose  teikiamas  paslaugas,  nežmoniškai aukštomis  vaistų  kainomis, pasidalijo rūpesčiu vykdoma sveikatos apsaugos reforma, kuri, deja, iškelia daugybę klausimų: ar ji tarnaus  žmonėms, ar bus tokia, kokia naudojasi ES valstybių gyventojai, ar tik  tiekiamų vaistų  monopolijoms? 


Kalbėjusi Utenos  apskrities  sekretorė Zita Ringelevičienė teigiamai įvertino LPSK Utenos  regiono centro iniciatyvą, organizuojant ir parenkant  savalaikes  aktualias  temas seminaras, apskritųjų  stalų diskusijoms  bei konferencijoms,  teigiamai įvertindama  Utenos  rajono ir Utenos apskrities trišalių tarybų reikšmę ir  svarbą.





 


 


 


 


 


 


 


Utenos regiono informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!