Mamos ir pensininkai dar tikisi prezidentės malonės

Minėtų organizacijų teigimu, šis įstatymas turi akivaizdžių trūkumų ir prieštarauja Lietuvos Konstitucijai:


1.         Pažeidžiami visi teisinės valstybės principo elementai – teisėti lūkesčiai, teisinis tikrumas ir teisinis saugumas, kas prieštarauja LR Konstitucijai;


2.         LR Vyriausybei suteikiamos pernelyg plačios teisės poįstatyminiu aktu riboti jau paskirtas ir mokamas socialinio draudimo išmokas, taip pat nustatyti ir keisti ribinius išmokų dydžius, kas prieštarauja LR Konstitucijai;


3.         Pažeidžiamas esminis teisinės valstybės principo elementas – proporcingumo principas, kas prieštarauja LR Konstitucijai.


 


„Įstatymas teigia, kad labiausiai mūsų šaliai nepamatuotoje kelionėje į ATEITĮ nusidėjo vaikai, senoliai ir neįgalūs – tie, kurie ir keliaudami neskrido biznio klase, o jų pietūs tebuvo duonos kriaukšlė ir vakarykštės dešrelės likučiai, – rašo kreipimosi autoriai. – Tiesa, dar ir tie, kurie buvo išlaipinti, nes nepajėgė išsilaikyti nuolat besikeičiančioje rinkoje ar buvo išstumti kaip nereikalingi pelno siekiantiems – t.y. panaudoti tik tiek, kiek jie buvo reikalingi, o sunkumams suspaudus… – bedarbiai, dar vienas valstybės balastas ir našta“.


 


Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacija ir Nacionalinis aktyvių mamų sambūris prašo Prezidentės neprisiimti atsakomybės už neteisėtus, antikonstitucinius ir socialiai orientuotą valstybę griaunančius sprendimus.


 


Aktyvių mamų sambūriui pasipriešinus Prezidentė liepos mėnesį jau vetavo įstatymą, kuriuo motinystės išmokos būtų buvę mažinamos nuo šių metų rugsėjo. Šį kartą taip pat tikimasi, „kad net ir susidarius sunkiai ekonominei ir finansinei situacijai valstybėje bus laikomasi konstitucinių principų“.


 


Laukiama, kad apie savo sprendimą Prezidentė praneš gruodžio 21 d.


 


(RMP)


www.lprofsajungos.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!