Savalaikis vilniečių piketas buvo rezultatyvus: atlyginimai bus skaičiuojami laikantis įstatymų

Surengti protesto akciją buvo nuspręsta išvakarėse vykusiame susivienijimo prezidiumo posėdyje. Prezidiumo narius nuolatos pasiekia informacija, jog dalyje miesto mokyklų ir kitų švietimo įstaigų vadovaujantis „telefonine teise“ bandoma neteisėtai karpyti mokytojų ir kitų švietimo darbuotojų darbo užmokestį. Mokyklų vadovai ir buhalteriai teisinasi, jog jiems taip liepia savivaldybė. Pavyzdžiui, lopšelio darželio „Papartis“ direktorė liepė visiems darbuotojams pasirašyti dėl atlyginimo sumažinimo nuo rugsėjo 1 dienos, o jei nesutiks – gruodžio 1 dieną bus atleisti.


Protestuotojai reikalavo savivaldybės nepažeidinėti šalies įstatymų ir užtikrinti švietimo įstaigų darbuotojams teisingą apmokėjimą už darbą.


Pasak susivienijimo pirmininkės Rūtos Osipavičiūtės, pagrindinis profesinių sąjungų reikalavimas – jog darbuotojams laiku būtų pranešta dėl darbo užmokesčio tvarkos pakeitimo, t.y. vadovaujantis Darbo kodeksu, taikyti bazinės mėnesinės algos sumažinimą galima ne anksčiau spalio 1 dienos.


Išklausyti piketuotojų reikalavimų iš savivaldybės rūmų išėjo miesto Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Lijana Kairienė ir Švietimo skyriaus vedėjas Julius Skestenis. Jie tikino profesinės sąjungos atstovus, jog savivaldybė nenurodinėja mokyklų vadovams pažeidinėti Darbo kodekso reikalavimų.


L. Kairienė ir J. Skestenis patikino, jog už rugsėjį mokytojams bus mokamas nesumažintas dėl BMA atlyginimas. Tokia ir miesto mero V. Navicko nuomonė. Valdininkai paprašė profesinės sąjungos atstovų stebėti darbo užmokesčio mokėjimus švietimo įstaigose ir nedelsiant informuoti juos, jei kurioje nebus laikomasi įstatymų.


 


 


Vilniaus susivienijimo informacija


www.svietimoprofsajunga.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!