Pensinio amžiaus žmonės verti garbingos senatvės

Kadangi dauguma pensininkų gyvena tik iš senatvės pensijos ir žemiau skurdo ribos, komunalinės paslaugos, maisto produktai, vaistai jiems tampa per brangūs. Apmokėjus šildymo paslaugą, reikalingus vaistus nusipirkti, maisto produktams  mėnesiui lieka 90–100Lt. Todėl senatvės pensijos negali būti mažinamos. Pensininkai visą gyvenimą dorai ir sąžiningai dirbo, kad gautų skurdžią pensiją. Net savo turimus būstus turėjo dar kartą išsipirkti (privatizuoti). Jokia valstybė į privačius pensijų fondus lėšų nepervedinėjo, neleido kaupti senatvei papildomų lėšų. Žmonės sąžiningai mokėjo mokesčius ir jų niekas neklausė nori jie to ar ne, išskaičiuodavo iš atlyginimo ir tiek. Ką sukūrė pensininkai naudojasi visi, o skursta tik pensininkai.


LPŽA vienija 32406 narius visoje Lietuvoje. LPŽA nepritaria senatvės pensijų mažinimui ir kategoriškai pasisako prieš „gerus“ mūsų valdininkų apetitus, norus ir senatvės pensijų mažinimą.


Dalyvavau derybose su vyriausybės kancleriu,  finansų ministre,  premjeru. Šiame susitikime  dalyvavo ir profsąjungų atstovai. Atrodo susitarėme, kad senatvės pensijos, našlių pensijos nebus mažinamos. Dabar kalbama kitaip.


Pasiūlėme skirti  visiems 2–3 mėn. minimalią algą ir nereikės sukti galvos iš kur imti pinigų. Siūlėme  mažinti valstybės išlaidas iki minimumo, nes sunkmečiu turi būti sunku visiems.


Sunku, kai norima nuskurdinti tuos, kurie ir taip jau nuskurdinti, ir kad kai kurie mūsų visų  sukurtos gerovės dėka gyvena geriau ir sunkmetis jiems neegzistuoja. Reikalinga skatinti verslą, kurti darbo vietas tada ir „Sodra“ surinks mokesčius ir geri specialistai nebėgs iš šalies, o dirbs čia ir mokės mokesčius.


Mūsų gerbiamas premjeras A.Kubilius per televiziją kalba kad pensininkai pritarė, su jais suderintas pensijų mažinimas. Nežinau, kokia pensininkų organizacija šiuos nutarimus laimino, girdėjau,  kad taip pareiškė  pensininkų sąjunga „Bočiai“.


Gerbiamas premjere, Jums teko labai sunki dalia vadovauti Vyriausybei šiuo laikotarpiu.  Jūs esate klaidinamas, kad pensininkų sąjunga „Bočiai“ gali atstovauti visus Lietuvos pensininkus – tai netiesa. Noriu Jus informuoti , kad yra aktyviai veikianti organizacija Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacija, kuri turi savo klubus visuose Lietuvos rajonuose, miestuose ir kaimo vietovėse ir vienija  32406 narius. Mūsų asociacijos Taryba, prezidiumas ir asociacijos nariai nepritaria senatvės, našlių pensijų mažinimui.


Noriu pakalbėti ir apie dirbančius pensininkus. Visą gyvenimą  dirbę, užsidirbę menką pensiją jie priversti dirbti sulaukę pensinio amžiaus, kad galėtų prisidurti kelis litus  prie mažos gaunamos pensijos. Nepritariame, kad dirbantiems pensininkams būtų mažinamos gaunamos pensijos. Norim paklausti, kodėl norima didinti pensinį amžių, kai šiais laikais  Lietuvoje siaučia didelė bedarbystė, žmonės nerasdami darbo išvažiuoja iš šalies. Privačių įmonių vadovai neriasi iš kailio ieškodami aukštos kvalifikacijos darbuotojų, turinčių gerą išsilavinimą, patirtį. Manyčiau, sunkmečio laikotarpiu to daryti nereikėtų. O atstovams Europos sąjungos parlamente, linkėčiau pakovoti už Lietuvos žmonių problemas ir stengtis rasti geriausią sprendimą. Jauni žmonės, turintys  aukštuosius išsilavinimus, išvyksta iš šalies, sukuria šeimas svetur, gimsta vaikai tampantys tos šalies piliečiais. Greitai Lietuva ne tik nesurinks „Sodros“ biudžeto, bet ir praras lietuvybę, dėl ko taip ilgai kovojo mūsų protėviai.


Norėčiau užsiminti ir apie  rentas. Rentos neturi būti mokamos parlamentarams. Žmones, gaunančius rentas, išrinko tauta, jie pasirašė nepriklausomybės aktą, nes juos įgaliojo tauta, jais pasitikėjo. O jie sau ir savo artimiesiems  užsitikrino gerą gyvenimą iki gyvos galvos. Tuo jų misija ir baigėsi. Negirdėjau nieko, kad signatarai stotų į kovą  už tai kas vyko ir vyksta Lietuvoje, kovotų už tai už ką pasirašė.


 


pagarbiai,


Grasilda Makaravičienė


Lietuvos pagyvenusių žmonių


asociacijos  prezidentė

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!