Vaikus auginančios mamos valstybės išmokų nepraras

Prezidentės manymu, įstatymas pažeidžia tų mamų, kurioms pašalpos jau paskirtos ir mokamos, įgytas teises ir teisėtus lūkesčius, menkinamas visuomenės pasitikėjimas valstybe ir teise.

Prezidentė pabrėžia, kad Sodros biudžeto deficito problemos turi būti sprendžiamos sistemiškai, laikantis proporcingumo principo, tai yra, neišskiriant motinų, kaip vienų iš labiausiai pažeidžiamiausių socialinių grupių iš kitų, kuriems mokamos išmokos iš Sodros biudžeto.

Valstybės vadovė nuomone, net ir susidarius sunkiai ekonominei ir finansinei situacijai valstybėje, turi būti laikomasi konstitucinių proporcingumo bei teisinio tikrumo principų.


 


 


Prezidento spaudos tarnyba


 


Mamos: prezidentė pateisino viltis


 


Aktyvių mamų sambūrio, kuris aktyviausiai kovojo prieš motinystės pašalpų mažinimą, atstovė Rasa Paulavičienė teigė, kad toks prezidentės žingsnis labai nudžiugino.


„Labai nudžiugino toks prezidentės žingsnis. D. Grybauskaitė tuo pasakė, kad Lietuva yra demokratiška šalis ir įstatymai turi būti priimami teisiškai, nemanipuliuojant Seimo Statutu bei nepažeidžiant proporcingumo principų“, – Alfa.lt sakė R. Paulavičienė.


Aktyvių mamų sambūris ketina pasinaudoti tuo, kad prezidentei nesutinkant su viena įstatymo dalimi Seimas, jei pritars prezidentės veto, turėtų persvarstyti visą įstatymą. „Tai bus gera proga atnaujinti diskusijas, vykdyti jas ne taip skubotai ir aptarti ne tik motinystės pašalpas, bet ir visą sistemą – vaiko pinigus, darželių tinklą“, – teigė R. Paulavičienė.


Anot jos, Aktyvių mamų sambūris nepasitenkins, jei bus sutarta nemažinti išmokų dabartinėms mamoms, tačiau kitos įstatymo nuostatos, numatančios išmokų mažinimą būsimoms mamoms, išliks.


„Nesame tik savo interesų gynėjos, todėl mums svarbios ne tik dabartinės mamos. Jei valstybėje sunkmetis ir reikia taupyti, mes norime, kad tai būtų daroma sistemiškai – išlaikant proporcingumo principus tarp socialinių grupių ir maksimaliai apginant labiausiai socialiai pažeidžiamą sluoksnį“, – teigė R. Paulavičienė.


Anot jos, sulaukusios prezidentės veto, mamos neketina atsisakyti ketvirtadienį planuojamos akcijos prie prezidentūros. „Keisis tik akcijos tikslas, dabar kalbėsime bendrai apie paramą šeimai“, – sakė R. Paulavičienė. Kol kas leidimas akcijai rengti nėra gautas, bet mamos iki ketvirtadienio tikisi jo sulaukti.


 


Nusprendė mažinti dešimtadaliu


 


Praėjusią savaitę parlamentarai baigė karštas ir daug aistrų sukėlusias diskusijas dėl motinystės pašalpų mažinimo nuo šių metų rugsėjo. Išmokos bus sumažintos dešimtadaliu, neleidžiant motinai ar tėvui papildomai užsidirbti. Seimas taip pat nesutiko nurėžtų pašalpų kompensuoti vėliau, kai valstybė bus pajėgi tai padaryti finansiškai, pavyzdžiui, 2012–2014 metais.


Už naują motinystės pašalpų mokėjimo tvarką balsavo 66 Seimo nariai, prieš – vienas ir susilaikė vienas parlamentaras. Opozicinės frakcijos balsuojant nedalyvavo.


Pagal Seimo priimtas pataisas visos motinystės (tėvystės) pašalpos, jau mokamos arba paskirtos nuo šių metų rugsėjo iki 2010 metų liepos, turėtų būti sumažintos 10 proc. Jos būtų mokamos iki 2012 metų birželio pabaigos.


Tačiau nustatytos išmokų „grindys“ – pašalpos negalės būti mažesnės kaip 800 litų. Ši riba būtų taikoma tik toms motinoms ar tėvams, kuriems pašalpos paskirtos iki 2010 metų liepos 1-osios, o vėliau paskirtoms pašalpoms „grindys“ nebūtų taikomos.


Nuo 2010 metų liepos motinystės pašalpos būtų mokamos pagal kitą tvarką: auginantiems vaikus iki vienerių metų tėvams bus mokamos 90 proc., o nuo vienerių iki dvejų metų – 75 proc. gauto darbo užmokesčio.


Taip pat nebūtų leidžiama papildomai užsidirbti vaikus auginančioms motinoms ar tėvams nei pirmais, nei antrais vaiko auginimo metais.


Sumažinus motinystės pašalpas, šiemet būtų sutaupyta 56 mln. litų, 2010-siais – 82 mln. litų, o 2011-siais – 71 mln. litų.


Dabar motinystės pašalpa pirmaisiais metais siekia 100 proc., antraisiais – 85 proc. gauto darbo užmokesčio, tačiau ji negali viršyti 5 draudžiamųjų pajamų dydžio – 7440 litų (iki mokesčių). Jeigu gaunantys pašalpą tėvai įsidarbina, jiems pašalpos arba mažinamos, jeigu alga nesiekia pašalpos dydžio, arba iš viso nebemokamos, jeigu jų gaunamas darbo užmokestis yra didesnis už pašalpą.


 


 


Liepa Pečeliūnaitė | Alfa.lt | BNS


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!