Seimo nemokamų atostogų banga nepasiekė

Bent savaitę paprašyta nemokamai paatostogauti visų kariškių, medikų, pedagogų, kai kurių valdininkų. O parlamentarams tai daryti netgi „draudžiama“, nes formaliai seimūnai dirba ištisus metus ir atostogų jie neturi, nors rugpjūtis – tas mėnuo, kai plenariniai posėdžiai nevyksta ir galima pasilepinti vasaros malonumais.


 


Remontas ir Smiltynė


Šią savaitę Seimas planuoja baigti beveik keturiomis savaitėmis pratęstą pavasario sesiją, tad parlamentarai galės pasinerti į atostogų malonumus. Seimo naujokai Evaldas Jurkevičius ir Agnė Bilotaitė „Vakarų ekspresui“ teigė, kad tautos suteiktas mandatas gerokai pakoregavo atostogų įpročius.


Parlamentaras sakė mąstantis apie buitinius darbus savo namo kieme – jis planuoja sutvarkyti ūkinį pastatą, trumpam nuvykti pas mamą į Vokietiją.


„Jau trejus metus krapštausi prie to ūkinio pastato, įrenginėju pirtį. Jokių ilgų ir tolimų kelionių neplanuoju. Atliksiu namų darbus. Visas santaupas išleidžiu puoselėdamas savo turtą. Be to, jei aš ilgesniam laikui išvykčiau į kokią tolimą šalį, o rugpjūčio mėnesį Seimo valdyba sušauktų neeilinį posėdį? Juk jame reikia būti jau po kelių dienų nuo pranešimo“, – sakė politikas.


Jis tikino daug dėmesio vasarą skirsiantis ir savo biuro Klaipėdoje įrengimui. Paklaustas, ar sutiktų paskutinį vasaros mėnesį atsisakyti visos parlamentaro algos išeidamas nemokamų atostogų, E. Jurkevičius nebuvo kategoriškas.


„Galima apie tai pradėti kalbėti, tačiau būtina pažvelgti ir į įstatymus. Jei tokio žingsnio reikalautų rimta liaudis, ne kokie rėksniai, tektų keisti Seimo statutą. Tuomet sutikčiau išeiti nemokamų atostogų, solidarizuočiausi su tauta. Tai daryčiau ne dėl mados, o iš poreikio. Gal ir būtų protinga įteisinti Seimo narių atostogas. Artimiausiu metu bus svarstoma nauja Statuto redakcija, tad gal ir tokia korekcija joje atsiras“, – sakė jis.


Jauniausioji Seimo narė A. Bilotaitė tikino per atostogas išliksianti šimtaprocentinė klaipėdietė.


„Niekur nevyksiu. Grįšiu namo, gyvenu šalia Senosios perkėlos, tad planai – paprasti: dviratis, keltas, Smiltynė, paplūdimys, draugai, šeima. Mums, klaipėdiečiams, gerai – nereikia nei viešbučių, nei toli keliauti, nes visi vasaros malonumai – čia pat“, – dėstė ji.


Paklausta, gal vasaros planuose yra įtrauktas ir punktas „vestuvės“, A. Bilotaitė nusijuokė. „Planuose vestuvės yra, bet kada – paslaptis“, – atkirto ji.


Idėją vieną mėnesį atsisakyti algos A. Bilotaitė sutiko atsargiai: „Galima pasvarstyti, frakcijoje iškelti tokią mintį. Tačiau jei viena aš atsisakysiu algos, tai juk nepadės. Kitas dalykas, prieštarautų tie, kurie rugpjūtį dirbs. Nors solidarizuotis galima. Idėja įdomi, verta pasvarstyti, ačiū“, – diplomatiškai kalbėjo politikė.


 


Atsisakytų sunkiai


Vytautas Grubliauskas apie artėjantį poilsį kalbėjo be jokio optimizmo ir tikino, kad Seimo darbas kuo toliau, tuo labiau tampa nenuspėjamos, tad galvoti apie kokias nors atostogas yra labai rizikinga.


„Taip, rugpjūtis bus tas mėnuo, kai nevyks posėdžiai, tad kažką bandysiu daryti. Apie užsienį net negalvoju, nes esu „infekuotas“ darbomanas ir planuoti atostogų nemoku. Kitas dalykas – dabar geriausias „planuotojas“ mūsų šeimoje yra mažasis Vytautukas. Rugpjūtį jam bus keturi mėnesiai, tad jis čia viską planuos. Žinoma, reikės žūtbūt pakeisti aplinką, pajudėti, tik kur, nežinau“, – sakė parlamentaras.


Politikas pasidžiaugė, kad šeimos pagrandukas jau yra užgrūdintas ilgų kelionių automobilyje.


Būtent dėl gausios šeimos, kurioje – penki vaikai, V. Grubliauskas kukliai vertino idėją atsisakyti algos.


„Esu šeimoje vienintelis maitintojas, tad, prieš įvertindamas sprendimą atsisakyti mėnesinio uždarbio, turėčiau gerokai paskaičiuoti. Iš idėjos palaikyčiau tokį siūlymą, manau, mėnesį ir be algos išgyventume. Paprašyčiau kaimyno bulvių, svogūnų… Visgi mano kolegos Seime rastų 20 priežasčių, dėl kurių esą negalima būtų išeiti nemokamų atostogų, nes formaliai Seimo nariai neatostogauja. Tačiau jei Seime būtų rimtai siūloma visiems atsisakyti mėnesio uždarbio, tokiai iniciatyvai pritarčiau“, – tikino parlamentaras.


Jau nebe pirmą vasarą sėsli Irena Šiaulienė inkarą nuleis Klaipėdoje ir šiemet. Ji tikino jau suplanavusi ekskursiją po Mažeikių kraštą, o mintį išeiti nemokamų atostogų vertino labiau neigiamai.


„Tai nėra gerai. Nesvarbu, ar Seime, ar kitose institucijose žmonės išeina nemokamų atostogų. Žinoma, vaikantis populizmo galima pareikšti, kad mėnesiui atsisakai algos, tačiau tai nėra tas kelias gelbėti šalį nuo visų bėdų. Žmonėms peršama iliuzija, kad visos bėdos, aplaidumas – Seime. Tačiau taip nėra. Kodėl toks blogas parlamentas? Dėl populistų. Išrinkome krūvą dainininkų, ir ką?“, – apmaudo neslėpė politikos senbuvė.


Visgi ji prasitarė: „Jei bent vienas rinkėjas dėl atsisakyto vieno mėnesio uždarbio pasijustų laimingesnis, kodėl gi to nepadarius? Tačiau finansinės naudos iš to nebus“.


 


Klausysis Madonnos


Parlamentaro mandatą turintis susisiekimo ministras Eligijus Masiulis galėjo pasigirti konkretesniais planais, kaip praleis atostogas, kurios jam priklauso.


„Rugpjūtį atostogausiu dvi savaites. Greičiausiai vyksime į Estiją, į Madonnos koncertą. Čia – duoklė žmonai. O vėliau užsiimsime autoturizmu. Gal vyksime į Prancūziją, Šiaurės Ispaniją. Taip, sunkmetis, tačiau autoturizmas nėra labai brangus. Nieko prabangaus neplanuojame. Į šiltus kraštus neskrisime, o dar lėktuvai krenta…“… atsiduso ministras.


Jis tikino pritariantis minčiai parlamentarams mėnesį dirbti be algos.


„Ir mūsų ministerijoje darbuotojai išeis nemokamų atostogų, aš – taip pat. Sakiau pavaldiniams, jei turite neišspręstų klausimų, išeikite nemokamų atostogų, nes algų fonde trūksta pinigų. Kita vertus, tokia situacija gana dviprasmiška, nes baigus darbą vis viena valstybė turės sumokėti už neišnaudotas atostogų dienas“, – pastebėjo E. Masiulis.


Visgi, jo nuomone, algos atsisakymas būtų gražus žingsnis solidarizuojantis su tauta ir parodant, kad valdžia nėra atitrūkusi nuo visuomenės.


 


Skaičiai


* Šiuo metu paprasto parlamentaro alga – 8 tūkst. litų.


* Priedas už parlamentinę veiklą siekia 3 289 litus.


* Telefoninių pokalbių limitas – 438 litai.


 


Faktai


Tiek Darbo kodeksas, tiek ir Valstybės tarnybos įstatymas nenumato nemokamų atostogų suteikimo tvarkos darbdavio iniciatyva, todėl vienašalis darbdavio reikalavimas eiti nemokamų atostogų yra neteisėtas.


Į darbo stažą kasmetinėms atostogoms gauti įskaitomos nemokamos atostogos iki keturiolikos kalendorinių dienų.


Išeitinės pašalpos yra mokamos darbuotojo vidutiniais atlyginimais, todėl išėjus nemokamų atostogų, sumažės ir vidutinio atlyginimo dydis.


 


Denisas Nikitenka


„Vakarų ekspresas“

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!