Bandymų balansuoti biudžetą rezultatai nedžiugina

Taip „Verslo žiniose“ sako Kaetana Leontjeva, Lietuvos laisvosios rinkos ekspertė, įvertinusi penktadienį paskelbtus valstybės biudžeto surinkimo rezultatus.


 


Finansų ministerija (FM) pranešė, kad per 6 mėn. į valstybės biudžetą įplaukė 7,4085 mlrd. litų pajamų, planuota – 7,6023 mlrd. litų. Kartu su Europos Sąjungos ir kitų užsienio šalių paramos lėšomis per 6 mėn. į valstybės biudžetą buvo surinkta 10,411 mlrd. litų pajamų (ES paramos lėšos – apie 3 mlrd. litų). FM duomenimis, per 6 mėn. iki birželio pabaigos daugiausia pajamų surinkta iš pridėtinės vertės mokesčio – 3,5109 mlrd. litų, planas įvykdytas 98,7proc.


Patvirtintame 2009 m. valstybės biudžeto plane numatyta gauti 22,879,8 mlrd. litų pajamų, iš jų 6,4174 mlrd. litų – ES ir kitos paramos lėšos. Seimui pateiktame patikslintame įstatymo projekte prognozuojamos valstybės biudžeto pajamos, įskaitant ES paramos lėšas – 20,925,6 mlrd. litų – 1,954,2 mlrd. litų mažesnės, palyginti su 2009 m. gegužę patvirtintu planu.


Artimiausiu metu Seimas imsis peržiūrėto ir patikslinto valstybės biudžeto svarstymo. Vyriausybė siūlo didinti PVM, mažinti valstybės tarnautojų atlyginimus, motinystės išmokas, dalį pensijų. Planuojama “Sodros” įmokas didinti 2-3 proc. Premjeras Andrius Kubilius yra minėjęs, kad kitąmet valstybės biudžetą reikėtų mažinti 4-5 proc., tai yra 4,5 mlrd. litų.


K. Leontjevos teigimu, pajamų nesurinkimas nėra atsitiktinumas ir tai rodo, jog “padėtis blogėja akyse”. Pasak jos, “valdžios pasirinktas būdas kovoti su mažėjančiomis pajamomis – mažinti pajamų planus (pirmąkart gegužę, antrąkart planuojama mažinti liepą). Tačiau planuojamų pajamų mažinimas nėra biudžeto mažinimas. Biudžeto mažinimas yra išlaidų mažinimas. Valdžia turėjo “drąsos” mažinti pajamų planus, o realiam išlaidų mažinimui drąsos ji neturi”. Ekspertės konstatavimu, užmojai didinti pajamas keliant mokesčius ekonomikai atsilieps tiktai neigiamai.


 


 


ELTA


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!