Profesinių sąjungų derybos su lr vyriausybe


Profesinių sąjungų atstovai, diskutuojant dėl nacionalinio susitarimo „Už saugią Lietuvos ateitį“, pasiūlė sudaryti atskiras darbo grupes.


Bendrų pozicijų dėl biudžetininkų darbo užmokesčio, „Sodros“ pajamų ir išlaidų subalansavimo bei mokesčių ieško trys profesinių sąjungų ir Vyriausybė darbo grupės.


Derinant pozicijas dėl biudžetinių įstaigų darbo užmokesčio paskutinis Vyriausybės siūlymas mažinti BMA ne 10, o 8 procentais profesinių sąjungų atstovai nepritaria. Suprantant ir atsižvelgiant į dabartinę valstybės situaciją siūloma taupyti ne tik mažinant atlyginimus, o ieškant rezervų švietimo sistemoje. Taupyti galima peržiūrint švietimo struktūrą, įvertinant, ar racionaliai naudojamos lėšos įvairiems projektams, tobulinant mokytojų kvalifikaciją.


Profesinių sąjungų atstovai tikisi, jog derybų keliu galbūt bus rastas būdas sutaupyti nemažinant esamo dydžio, o labiau koncentruojamasi į koeficientų peržiūrėjimą.


Sutarta dėl priedų, reglamentuojamų LR Vyriausybės nutarimu 5.1-5.2. 1993 m. liepos 8 d. Nr.511, mažinimo nuo 100 iki 70 procentų.


Didžiausias profesinių sąjungų rūpestis – Socialinio draudimo įmokų didinimo ir išmokų mažinimo klausimas. Vyriausybė siūlo nuo 2010 m. sausio 1 d. didinti socialinio draudimo įmokas 3 proc., pensijas ir kitas socialines išmokas mažinti 10 proc., motinystės išmokas mažinti palaipsniui, keičiant tvarką: pirmaisiais metais būtų mokama 85 proc. buvusio atlyginimo, antraisiais metais – 50 proc. buvusio atlyginimo.


Neatsisakoma ketinimo ilginti pensinį amžių.


Siūlydama biudžeto išlaidas mažinti beveik 250 milijonų litų, konkrečių skaičių, kiek ketinama sutaupyti, Vyriausybė nepateikia.


Profesinės sąjungos siūlo mažinti algas daugiausiai uždirbantiems, t.y. peržiūrint maksimalius koeficientus, priedų sistemą, siekiant skaidrumo ir aiškumo, tikisi realių sprendimų mažinant biurokratų skaičių.


Ketvirtadienį diskutuota dėl „Sodros“ biudžeto, kitų socialinių išmokų klausimais.


Penktadienį bus deramasi dėl mokesčių (turto, pridėtinės vertės, akcizo ir kt.).


Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!